Politika

Nav izvedis un nav nomiris. Džonsons lauzis zvērestu un panācis ārkārtas vēlēšanas

© REUTERS / Umit BektasПремьер-министр Великобритании Борис Джонсон
Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu parlamenta Pārstāvju kopiena dienas laikā izskatīja likumprojektu par ārkārtas vēlēšanām un beidzot deva atļauju Džonsonam tās organizēt.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. No abiem solījumiem – izvest valsti no Eiropas Savienības vai nomirt – Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons nevienu nav izpildījis. Apvienotā Karaliste vēl joprojām ir iestrēgusi pie izejas no ES un gatavojas ārkārtas vēlēšanām, trešajām četru gadu laikā. Par to, kas šoreiz gaida Anglijas karalienes pavalstniekus, portālā RIA Novosti stāsta Sofija Meļņičuka.

Balsošana pirms Ziemassvētkiem

29.oktobrī britu parlamenta Pārstāvju kopiena strādāja triecientempā - vienas dienas laikā izskatīja trijos lasījumos likumprojektu par ārkārtas vēlēšanām un beidzot deva atļauju Džonsonam tās organizēt. Ar rezultātu 438 pret 20 nepieciešamais divu trešdaļu slieksnis tika pārvarēts.

Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lielbritānija atdos 33 miljardus un Ziemeļīriju. Un pie visa vainīgs Putins

Uz vēlēšanu iecirkņiem briti dosies ceturtdien, 12.decembrī, parlaments tiks atlaists jau 6.novembrī. Līdz tam deputātiem nāksies tikt galā ar pretrunām, kas skar darījumu par izstāšanos, piemēram, jautājumu par Ziemeļīriju.

Opozīcija kategoriski iebilda pret ārkārtas vēlēšanām, īpaši protestēja leiboristi. Viņi bažījās, ka Džonsons organizēs skarbo Brexit un izpildīs solījumu par katru cenu izvest Lielbritāniju no ES līdz 31.oktobrim. taču viņi piekrita, kad tāda varbūtība pazuda.

Ar ārkārtas vēlēšanām Džonsons piedraudēja parlamentam pirms lūguma nosūtīšanas Briselei kārtējo reizi atlikt izstāšanos. ES piekrita "elastīgi atlikt" Brexit līdz 2020.gada 31.janvārim – ja vienošanos par darījumu Vestminstera ratificēs pirms šī termiņa, Brexit var notikt agrāk.

Nogurušais elektorāts

Balsošana neiedvesmos bezgalīgo diskusiju nogurdinātos iedzīvotājus. Vērotāji atzīmēja, ka tautai apnikuši kašķi parlamentā un deputātu mahinācijas abās barikāžu pusēs.

Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija
Skarbais Brexit: nodokļu speciālisti brīdina virtuālā šopinga mīļotājus

Visi meklē vājās vietas un viltības – ko vērts jau ir tikai lūgums Briselei atlikt Brexit. Formāli Džonsons izpildīja likuma prasību un nosūtīja vēstuli ar lūgumu atlikt izstāšanos. Taču viņš to neparakstīja un pēdās nosūtīja detalizētu skaidrojumu, kāpēc uzskata atlikšanu par kļūdu. Tikai otro dokumentu viņš parakstīja.

"Tas ir vienkārši muļķīgi, viss stiepjas jau veselu mūžību," žurnālistiem stāstīja britu vēlētāji. "Šoreiz balsot neiešu, jo esmu zaudējis ticību britu parlamentam, - pastāstīja kāds vīrietis. – Es kā vēlētājs esmu apjucis. Tāpēc vēlēšanas ne pie ka nenovedīs, cilvēki ir apjukuši."

Tomēr Džonsons ir pārliecināts par uzvaru. Premjers ieņem savu posteni kopš augusta un ir spēkpilns. Pie tam nesen viņš atgriezās no Briseles ar mainītu darījumu. Lozungs "Pabeigsim Brexit" vēl ir aktuāls. To apstiprina satistika: par konservatoriem plāno balsot 37% vēlētāju, leiboristus atbalsta 25%.

Ne tikai vairākums

Vispārējas parlamenta vēlēšanas tomēr ir vajadzīgas. Vēl vairāk, tās, iespējams, būs svarīgākās vairāku pēdējo gadu desmitu laikā, uzskata novērotāji. Balsojuma rezultāts lielā mērā noteiks tālākos tirdznieciskos un diplomātiskos sakarus ar Eiropu, attiecības drošības komā un Lielbritānijas provinču tālāko vienotību.

Pagaidām nav iespējams uzminēt, pa kādu ceļu Lielbritānija dosies pēc vēlēšanām decembrī. Tātad, iespējams, gan pašu Lielbritāniju, gan Eiropas Savienību un visu pasauli vēl gaida pārsteigumi.

Ziņu lente
0