Endokrinoloģe pastāstīja, kādu risku rada vitamīni

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasПрофилактика гриппа в ВУЗе Владивостока
Профилактика гриппа в ВУЗе Владивостока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekontrolēts vitamīnu patēriņš var kaitēt, norāda endokrinoloģe. Speciāliste ir neapmierināta ar to, ka daudzi neklausa ārstus un cenšas ārstēties paši, uzzinājuši, ka analīzes neatbilst normai.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Vitamīni un minerāli var nodarīt nopietnu kaitējumu veselībai, ja to lietošana nav saskaņota ar ārstu, atgādināja Krievijas Veselības ministrijas Nacionālā medicīniski pētnieciskā endokrinoloģijas centra terapeite-endokrinoloģe Fatima Dzgojeva sarunā ar RT.

Таблетки амфетамина - Sputnik Latvija
Ekstazī vitamīnu vietā: sievietes saindējās ar tabletēm, ko pasūtīja pa pastu

"Nekontrolēts vitamīnu patēriņš var nodarīt kaitējumu, tas palielina jaunveidojumu attīstības risku. Piemēram, pārlieks dzelzs patēriņš noteiktā vecumā var novest pie Alcheimera un Pārkinsona slimībām" Dzgojevas brīdinājumu citēja RIA Novosti.

Viņa piebilda, ka vitamīnu trūkumu un hipervitaminozi ārsts var diagnosticēt pēc pacienta izmeklēšanas.

Endokrinoloģe negatīvi novērtēja arī faktu, ka uztura bagātinātāji var nokļūt tirgū bez vairākiem pētījumiem, kas palīdzētu noskaidrot to efektivitāti un drošību, turklāt daudzi neklausa ārstus un cenšas ārstēties paši, uzzinājuši, ka "analīzes neatbilst normai".

"Piemēram, viņi nolemj papildināt magnija, hroma un cinka saturu. Mūsu organisms ir daudz gudrāks neā mēs, tas prot pielāgoties ārējiem apstākļiem, taču pēc pašārstēšanās tas, iespējams, netiks galā ar nesaprotamu vielu pieplūdumu. Uztura bagātinātāju problēma ir grūti kontrolējama, cilvēki gaida brīnumu un neklausa ārstus," noslēgumā piebilda Dzgojeva.
Ziņu lente
0