Nemuļķojies: Tramps uzrakstīja vēstuli Erdoganam

© REUTERS / Jonathan ErnstДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans izmeta atkritumu urnā ASV prezidenta Donalda Trampa vēstuli ar lūgumu nemuļķoties.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Dienā, kad Turcija sāka operāciju Sīrijā, ASV prezidents Donalds Tramps nosūtīja prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam vēstuli ar lūgumu "nemuļķoties" un "nepievilt visu pasauli", vēsta telekanāls CNN.

Vēstules pilno tekstu savā Twitter publicēja telekompānijas Fox žurnāliste Triša Regana.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Donalds Tramps ieviesis sankcijas pret Turciju par operāciju Sīrijas ziemeļos

Baltā nama preses sekretāre Stefānija Grišama apstiprināja: vēstule ir autentiska.

Telekanāls norāda, ka vēstules tonis atbilst Trampa netradicionālajai diplomātiskajai pieejai. Piemēram, viņš vēršas pie Turcijas prezidenta ar vārdiem: "Neesi ietiepīgs puisis. Nemuļķojies."

"Izstrādāsim labu darījumu! Jūs nevēlaties nest atbildību par nežēlīgi nogalinātiem tūkstošiem cilvēku, un es nevēlos nest atbildību par Turcijas ekonomikas sagraušanu – un es būšu," teikts vēstulē.

Tāpat Tramps brīdināja Erdoganu, ka vēstures aspektā viņu uzskatīs par "sātanu".

Ankaras valdības aprindās nolēma, ka vēstule "nesatur diplomātisku taktu". Informācijas avoti Ankarā apstiprināja BBC dienestam Turcijā, ka Erdogans saņēmis vēstuli, izlasījis un "izmetis atkritumos".

Trampa vēstule tika publicēta dienu pirms ASV viceprezidenta Maika Pensa un valsts sekretāra Maika Pompeo vizītes Ankarā, kuras laikā bija paredzēts apspriest krīzi Sīrijā.

Турецкие военные грузовики, перевозящие танки и бронированные машины, пересекают пограничные ворота с Сирией - Sputnik Latvija
"Miera avots": pretēji ASV draudiem Turcija sākusi militāru operāciju Sīrijā

"Trampa vēstule Erdoganam ir sliktākais korespondences veids, ko būtu iespējams nopludināt pirms Pensa vizītes Ankarā. Tagad Erdoganam nav citas izejas, kā vien atlikt uguns pārtraukšanu Sīrijā, baidoties, ka pretējā gadījumā visai valstij šķitīs, ka viņš ir vājš un padodas ASV draudiem," savā Twitter lapā viedokli pauda Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūta darbinieks Soners Kagaptajs.

9.oktobrī Erdogans paziņoja par operācijas "Miera avots" uzsākšanu Sīrijas ziemeļos. Turcijas aviācija tajā pašā dienā veica triecienus Raselainas pilsētai un vairākām citām Sīrijas pilsētām pie abu valstu robežas. Pēcāk tika paziņots par operācijas sauszemes daļas uzsākšanu. Sestdien Turcijas ministrija paziņoja, ka Turcijas kareivji un Sīrijas bruņotā opozīcija pārņēmuši savā ziņā Raselainu.

Dienu pirms tam ASV izveda savus kareivjus no Sīrijas ziemeļiem. Tramps paziņoja, ka situācija uz Turcijas un Sīrijas robežas ir "stratēģiski lieliska" no ASV viedokļa amerikāņu spēkus šajā rajonā nekas neapdraudot.

Ziņu lente
0