Politika

Rijādā aizritējusi Saūda Arābijas karaļa tikšanās ar Krievijas prezidentu

© Pixabay / sharonang Подсвеченная ночью мечеть шейха Зайда в Абу-Даби
Подсвеченная ночью мечеть шейха Зайда в Абу-Даби - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saūda Arābijas karalis norādīja, ka abu valstu attiecības ir vispusēji draudzīgas un apliecināja, ka Saūda Arābija tieksies tās stiprināt.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Rijādā notikušas Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Saūda Arābijas karaļa Salmana bin Abdulaziza al Saūda pārrunas. To noslēgumā puses parakstīja vairāk nekā divus desmitus dokumentu, vēsta RIA Novosti.

Aģentūras korespondents pastāstīja, ka vispirms notikusi karaliskā pieņemšana par godu viesim, pēc tam Putins un karalis Salmans elektrokārā devušies uz pārrunu zāli.

Немецкий журналист-международник Александр Рар - Sputnik Latvija
Politika
Vācu politologs: Krievijas prezidents ņem vērā Krievijas intereses un rīkojas pareizi

Tikšanās gaitā monarhs uzsvēra, ka Saūda Arābija atzinīgi vērtē Krievijas aktīvo darbu reģionā un pasaulē.

Viņš atzīmēja, ka Rijāda ir ieinteresēta turpināt darbu ar Maskavu drošības, miera un stabilitātes, terorisma un ekstrēmisma apkarošanas, kā arī ekonomiskās izaugsmes nostiprināšanas jautājumos.

Saūda Arābijas karalis norādīja, ka abu valstu attiecības ir vispusēji draudzīgas un apliecināja, ka valsts tieksies tās stiprināt.

Savukārt Vladimirs Putins augstu novērtēja karaļa Salmana personīgo ieguldījumu daudzšķautņainas sadarbības veicināšanā.

"Jūsu pirmā vēsturē vizīte Krievijā 2017.gada oktobrī bija ļoti rezultatīva, tolaik panāktās vienošanās tiek sekmīgi realizētas," norādīja Krievijas līderis.

Starp parakstītajiem dokumentiem ir arī harta par naftas ražotājvalstu ilgtermiņa sadarbību.

Политолог Ростислав Ищенко  - Sputnik Latvija
Politologs: Kremlī neviens nesapņo par tikšanos ar Baltijas valstu prezidentiem
"Nafta joprojām ir būtisks elements pasaules ekonomikas attīstībā. Pasaulei būs vajadzīgi visai lieli naftas apjomi un pietiekamas piegādes," teica Saūda Arābijas enerģētikas ministrs princis Abdulazizs ben Salmans al Saūds, uzstājoties dokumentu parakstīšanas ceremonijā.

Viņš pauda pārliecību, ka jāņem vērā gan kustība un svārstības tirgū, gan arī ārpustirgus faktori.

Tāpat abu valstu pārstāvji parakstīja nodomu protokolu starp "Roskosmos" un Saūda Arābijas komisiju kosmosa jautājumā par sadarbību kosmonautikas un globālās navigācijas satelītu sistēmas GLONASS finansēšanā.

Parakstīta arī Krievijas un Saūda Arāvijas stratēģiskās sadarbības programma un protokols starp abu valstu Enerģētikas ministrijām.

Tikšanās laikā Maskava un Rijāda parakstīja arī memorandu par vīzu izniegšanas procedūras vienkāršošanu abu valstu pilsoņiem.

Официальный визит президента РФ В. Путина в Италию - Sputnik Latvija
Politika
Putina vīzīte palīdzējusi ieviest kārtību Romas ielās

Tāpat puses parakstīja memorandu par sadarbību kultūras jomā un saprašanās un sadarbības memorandu veselības aprūpes jomā.

Pēc pārrunām ar karali Putins tikās ar troņmantinieku princi Muhamedu ben Salmanu al Saūdu. Sarunā Krievijas prezidents apliecināja, ka Maskava piešķir lielu nozīmi divpusējai situācijas koordinēšanai pasaules enerģētiskajā tirgū.

Viņš atzīmēja, ka ar abu valstu aktīvu dalību izdevies pagarināt vienošanās formātā OPEC+ par naftas ieguves apjomu samazināšanu.

"Visa mūsu sadarbība, Jūsu Augstība, ir vērsta uz miera un drošības nostiprināšanu reģionā un situācijas stabilizāciju pasaules enerģētikā. Tas viss dod labus, pozitīvus augļus," akcentēja Krievijas prezidents.

Ziņu lente
0