Labāk turēties tālāk: Norvēģija nesteidz patverties aiz NATO pretraķešu vairoga

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oslo palielina aizsardzības izdevumus atbilstoši NATO standartam, taču vienlaikus nolēmusi pagaidām nepievienoties alianses pretraķešu aizsardzības tīklam.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Norvēģijas valdība pieņēmusi lēmumu nepievienoties NATO pretraķešu vairogam. Diskusija par Norvēģijas iespējamo pievienošanos tīklam jau sen raisa bažas par spriedzes palielināšanos Oslo un Maskavas attiecībās, vēsta Sputnik Igaunija.

"Plašāk novērtējot drošības politiku, valdība nolēma, ka Norvēģija neizskata iespēju iegādāties augšējā līmeņa detektorus vai pārtvērējraķetes, kas varētu kļūt par NATO pretraķešu aizsardzības elementu, pavēstīja starptautiskā ziņu aģentūra un radio Sputnik.

Jāpiebilst, ka Norvēģijas slepenajā aizsardzības dokumentā, kas tapis 2017. gadā, Krievijas "draudi" tiek uzskatīti par iemeslu, kura dēļ Norvēģijai jāpievienojas NATO pretraķešu vairogam. Tajā uzskaitīti arī būtiski trūkumi un kļūmes Norvēģijas pretgaisa aizsardzībā.

Vienlaikus Norvēģijas jaunajā budžetā centienos sasniegt NATO paredzēto 2% standartu palielināti aizsardzības izdevumi līdz 1,8% no IKP – par 5,2 miljardiem Norvēģijas kronu (570 miljoni dolāru).

2019. gada jūnijā publicētajā NATO pārskatā par 2019. gadu Norvēģija aizsardzības izdevumu ziņā ieņēmusi 13. vietu (salīdzinājumam: 2017.gadā valsts ieņēma 10.vietu). "Lielākās daļas NATO dalībvalstu izdevumi aug ātrāk nekā Norvēģijā," par savu valsti taisnojās NATO ģenerālsekretārs, bijušais Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs.

ASV jūras kājnieki mācībās Norvēģijā - Sputnik Latvija
Norvēģija gatavojas karam ar Krieviju: jūras kājnieki mācās cept zivis salā

Pēdējo desmit gadu laikā NATO plāni izveidot ASV pretraķešu vairogu Eiropā ir viens no pretrunīgākajiem jautājumiem Krievijas un NATO attiecībās.

NATO pārstāvji apgalvo, ka aizsardzības tīkls nav vērsts pret Krieviju, bet gan pret ballistiskajām raķetēm kas palaistas aiz Eiropas robežām, taču Maskava šiem apgalvojumiem nepiekrīt un norāda, ka vairogs kaitē līdzsvaram kodollielvalstu starpā, kā rezultātā iespējamas jaunas bruņošanās sacīkstes.

Sākotnēji Norvēģija iebilda pret ieceri iesaistīt NATO Savienoto valstu pretraķešu aizsardzības plānos, taču ir mainījusi viedokli un kopš 2010. gada tos atbalsta. Likteņa ironija: pats Stoltenbergs, būdams Norvēģijas Darba partijas līdera postenī, iebilda pret valsts pievienošanos pretraķešu aizsardzības tīklam.

Ziņu lente
0