Eksperts: nacisma propagandu Baltijā neuzvarēs pat visi pasaules ebreji

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЮрий Бондаренко, президент Фонда поддержки исторических традиций "Возвращение"
Юрий Бондаренко, президент Фонда поддержки исторических традиций Возвращение - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdības arī turpmāk propagandēs nacismu un nacistiskos bendes, un ebreju atbalsts pasaulē ir bezspēcīgs, jo, noliedzot Uzvaru pār fašismu, tiek noliegts Holokausts.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Lietuvas ebreju kopiena ļoti negatīvi novērtēja nacistu kolaboracionistam Jonasam Noreikam veltītās piemiņas plāksnes parādīšanos pie Zinātņu akadēmijas bibliotēkas ēkas Viļņā, vēsta Sputnik Lietuva.

Зал заседаний Сейма Литвы, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuvas Seims sašutis par rakstu Politico, kas "nomelno" nacistu kolaboracionistu

"Nešaubos, ka šīs dienas notikumi nodarīs kaitējumu valsts imidžam. Septembrī Lietuvu apmeklēs delegācija no ASV, mēs atzīmēsim piemiņas dienu – Lietuvas ebreju genocīda dienu. Vai patiešām ar šo plāksni mēs sagaidīsim arī Gaona gadu Lietuvas ebreju vēsturē?" vaicāja kopienas vadītāja Faina Kukļanska. Iepriekš radikāļu aktīvisti uzstādīja jaunu kara noziedzniekam Noreikam veltīto memoriālo plāksni vecās vietā, kas tika noņemta vasarā pēc Viļņas mēra Remiģija Šimaša lēmuma.

Ebreju sašutums nekādi neietekmēs Lietuvas valdības viedokli, radio Sputnik ēterā teica Vēsturisko tradīciju atbalsta fonda "Atgriešanās" prezidents Jurijs Bondarenko.

"Lietuvas valdība arī turpmāk propagandēs nacismu un nacistiskos bendes. Tā pati politika tiek īstenota arī Igaunijā un Latvijā. Te bezspēcīgi ir jebkādi sabiedriskie protesti. Neskatoties uz ebreju lobija ietekmi pasaulē, šo situāciju mainīt neizdosies," uzskata Bondarenko.

Viņš paskaidroja, ka Otrajā pasaules karā izcīnītās Lielās Uzvaras noliegšana no Baltijas valstu un Polijas puses ved pie Holokausta noliegšanas.

Jonasa Noreikas piemiņas plāksne - Sputnik Latvija
Lietuvā izcēlies skandāls pēc nacistu līdzskrējējam veltītas piemiņas plāksnes noņemšanas

"Lietuva pie tā neapstāsies, un drīz vien padomju kareivjiem veltīto pieminekļu vietā parādīsies pieminekļi nacistiskajiem bendēm, par to nav šaubu. Ebreju kopiena Lietuvā vienkārši ir nolemta," secināja Bondarenko.

Noreika (Ģenerālis Vējš) ir viena no skandalozākajām personībām Lietuvas vēsturē. Republikas varasvīri dēvē viņu par "nacionālo varoni". 1941. gadā Noreika, nacionālistiskās organizācijas "Lietuvas aktīvistu fronte" dalībnieks, kļuva par Šauļu apriņķa galvu. Pēc viņa pavēles apriņķī dzīvojošie ebreji tika sadzīti geto un noslepkavoti.

Ziņu lente
0