"Baltijas ceļš" iedvesmojis protestu dalībniekus Honkongā

© Sputnik / Жанна Манукян / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста в Гонконге
Акция протеста в Гонконге  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Baltijas ceļa" gadadienā to atkārtos protestu dalībnieki Honkongā.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Protestu dalībnieki Honkongā vēlas atkārtot "Baltijas ceļu" – triju Baltijas republiku simbolisko akciju, kas kļuva par PSRS beigu sākumu, raksta Newsweek.

Живая цепочка солидарности - Sputnik Latvija
Latvija vēlas atmodināt Baltijas ceļu

Honkongā jau 11 nedēļas turpinās masveida protesti, ko izraisīja likuma grozījumi – ja tie tiks pieņemti, valdībai būs iespēja izdod aizdomās turamos jurisdikcijām, ar kurām Honkongai nav vienošanās par ekstradīciju, ieskaitot Taivānu, Makao un Ķīnas kontinentālo daļu. Sākotnēji tika organizēti miermīlīgi protesti, taču ar katru reizi sadursmes pilsētas ielās kļūst aizvien asākas. Tajās cietuši desmitiem cilvēku.

Šonedēļ populāra interneta foruma lietotāji ierosināja izveidot dzīvo ķēdi "Baltijas ceļa" gadadienā, kas apvienoja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājus 1989. gada 23. augustā.

Protesta dalībnieki aicināti pulcēties piektdien pl.19.15 gar Honkongas metropolitēna trim galvenajiem atzarojumiem. 30 kilometrus garā dzīvā ķēde stiepsies cauri visai Honkongai.

"Baltijas valstis parādīja pasaulei, ka ir vienotas. Honkongas iedzīvotāji arī ir vienoti. Visas piecas mūsu prasības ir jāizpilda, it īpaši galvenā – vispārējas vēlēšanu tiesības," vēsta protestu idejas autors.

Ziņu par plānoto akciju savā lapā Twitter publicēja ziņu aģentūra BNS Lietuva.

​"Protestu dalībnieki Honkongā, smēlušies iedvesmu "Baltijas ceļa" 30. gadadienā, vēlas veidot dzīvo ķēdi," teikts publikācijā.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pastāstīja par to savā lapā Twitter.

"Latviešu, igauņu un lietuviešu dzīvā ķēde, kas tika izveidota pirms 30 gadiem, lai miermīlīgi prasītu brīvību un demokrātiju, vēl joprojām iedvesmo cilvēkus visa pasaulē. Galvenais: protestam jābūt miermīlīgam, bet varasiestādēm jānodrošina vārda un sapulču brīvība," pauda Rinkēvičs.

Iepriekš par vēlmi atkārtot "Baltijas ceļu", vismaz pārnestā nozīmē, diskutēja Katalonijas neatkarības piekritēji.

Pašās Baltijas valstīs "Baltijas ceļa" gadadiena tiks atzīmēta miermīlīgi: notiks izstādes un konferences, pa vēsturiskās akcijas ceļu devušies aptuveni divsimt reti automobiļi un motocikli, bet kinofestivāla "Baltijas kino dienas" ietvaros tiks demonstrētas Baltijas valstu jaunās filmas.

Ziņu lente
0