Austrālijas eksperti prognozē ASV sakāvi karā ar Ķīnu

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasРакетный эсминец "Хэфэй" из отряда боевых кораблей военно-морских сил Китая, архивное фото
Ракетный эсминец Хэфэй из отряда боевых кораблей военно-морских сил Китая, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata: lai arī ASV armijas vadība cenšas risināt problēmas, tai sagādā grūtības "ārpolitiskās elites novecojusī superlielvalstiskā domāšana".

RĪGA, 20. augusts - Sputnik. Savienotās Valstis ir zaudējušas savu pārspēku Klusā okeāna rietumu daļā un nespēs stāties pretī Ķīnai atklāta konflikta gadījumā. Pie tāda slēdziena nonākuši Sidnejas universitātes ASV pētījumu centra speciālisti (Austrālija), vēsta RIA Novosti.

"ASV aizsardzības stratēģijā Indijas un Klusā okeāna reģionā iestājusies nebijusi krīze. Pašos pamatos to radījusi neatbilstība starp Vašingtonas stratēģiskajiem mērķiem un esošajiem līdzekļiem," teikts pārskatā.

ASV karavīrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aprēķināts, kādas summas ASV iztērējusi karos un kādus upurus tie aiznesuši

Eksperti uzskata: lai arī ASV armijas vadība cenšas risināt problēmas, tai sagādā grūtības "ārpolitiskās elites novecojusī superlielvalstiskā domāšana".

Pētnieki norāda, ka pēdējā gadu desmita laikā ASV aizsardzībaqs budžets cieš no finansējuma aizkavēšanās un neparedzamības. Šī iemesla dēļ Pentagonam nav iespēju paplašināt armiju un iegādāties jaunu bruņojumu, norāda pārskata autori. Jaunas programmas tiek atceltas vai aizkavējas to īstenošana. Rezultātā vērojama atpalicība bruņoto spēku modernizācijā. Pie tam pēdējo 20 gadu laikā ASV pastāvīgi piedalās militārās operācijās Tuvajos Austrumos. Tās prasa līdzekļus, ko būtu iespējams atvēlēt, lai uzturētu gatavību iespējamam konfliktam ar citām lielvalstīm, uzskata ziņojuma autori.

Eksperti aicināja ASV un to sabiedrotos, arī Austrāliju un Japānu pārvērtēt militāros budžetus, lai stātos pretī strauji augošajai Ķīnai. Viņu dati liecina, ka Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija dislocējusi aptuveni 1,5 tūkstošus mazā darbības rādiusa ballistisko raķešu, 450 vidēja darbības rādiusa raķetes, 160 starpposma darbības attāluma raķetes un simtiem lielā darbības rādiusa sauszemes bāzes spārnoto raķešu.

Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Amerikāņu pētījums: ASV var zaudēt karā ar Krieviju

Iepriekš kļuva zināms, ka Ķīna aizsargās savas intereses, ja ASV dislocēs vidēja darbības rādiusa sauszemes bāzes raķetes Āzijas un Klusā okeāna reģionā. Šāda bija Pekinas atbilde uz ASV izstāšanos no INF līguma, un Pentagona vadītāja Marka Espera vārdiem par to, ka viņš atbalsta vidēja darbības rādiusa sauszemes bāzes raķešu dislokāciju Āzijā pēc iespējas īsākā laikā.

Ķīnas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka ASV raķešu dislokācija Āzijas un Klusā okeāna reģionā negatīvi ietekmēs starptautisko un reģionālo drošību. "Mēs ceram, ka ASV būs apdomīga savās darbībās un nespers soļus, kas palielina spriedzi reģionā un kaitē starptautiskajam un reģionālajam mieram," uzsvēra resors.

Ziņu lente
0