Asiņainā nedēļas nogale ASV – Putins izteicis līdzjūtību Trampam

© AFP 2023 / MARIO TAMAПолиция рядом с маркетом Walmart, где произошла массовая стрельба
Полиция рядом с маркетом Walmart, где произошла массовая стрельба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmitiem bojāgājušo un ievainoto apšaudēs – trijos ASV štatos apkopo asiņainās nedēļas nogales skumjo iznākumu.

RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis līdzjūtību ASV vadītājam Donaldam Trampam sakarā ar asiņainajām traģēdijām nedēļas nogalē ASV, vēsta Sputnik Igaunija.

"Vladimirs Putins nosūtījis ASV Prezidentam Donaldam Trampam līdzjūtības telegrammu sakarā ar traģiskajiem incidentiem Teksasas un Ohaio štatos," ziņoja Kremļa preses dienests.

Kas noticis Teksasā

Iepriekš vēstīts, ka 20 cilvēki gājuši bojā apšaudē lielveikalā Walmart Elpaso pilsētā. Slaktiņš noticis sestdien, 3.augustā. Incidentā gājuši bojā 20 cilvēki, 26 guvuši ievainojumus, deviņi no viņiem ir kritiskā stāvoklī.

Likumsargiem izdevies aizturēt šāvēju. Tas bija 21 gadu vecais Patriks Kruzioss. Mediji vēsta, ka uz Elpaso viņš atbraucis no Allenas pilsētas tūkstoš kilometru attālumā  no traģēdijas vietas.

Pirms nozieguma viņš publicējis sociālajos tīklos manifestu, kurā pauda atbalstu teroristam, kurš martā slepkavoja cilvēkus mošejās Kraistčērčā, Jauzēlandē. Toreiz gāja bojā 50 cilvēki, vēl 40 guvuši ievainojumus.

Elpaso policijas priekšnieks Gregs Allens pastāstīja, ka apšaude lielveikalā Walmart tiks izmeklēta kā naida noziegums.

Štata gubernators Gregs Ebots pastāstīja, ka operācija strēlnieka aizturēšanai ilgusi 21 minūti, turklāt likumsargiem pat nenācās izmantot šaujamieročus – šāvējs padevās labprātīgi.

Ko stāsta aculiecinieki

"Viņš (šāvējs – red.) alka asiņu, droši vien bija to plānojis," pastāstīja Kendals Longs, apšaudes liecinieks.

Viņš piezīmēja, ka noziedznieks pūlējies šaut aizvien ātrāk, kad cilvēki panikā bēga prom, lai paspētu trāpīt pēc iespējas lielākam skaitam upuru.

Longs piebilda, ka Elpaso tika uzskatīta par vienu no drošākajām pilsētām ASV, taču pēc apšaudes tirdzniecības centrā acīmredzot situācija mainīsies. Longs nosauca notikušo par "iekšējo terorismu".

"Mēs vienkārši iepirkāmies, mēs bijām sieviešu apģērbu nodaļā un gatavojāmies norēķināties, kad mana māte izdzirdēja, it kā kāds būtu sācis būvdarbus – sit pa sietu vai kā tamlīdzīgi... Mēs gatavojāmies norēķināties, un atskatījusies viņa teica, ka patiesībā tā ir apšaude. Noliecieties, noliecieties, viņa uzsauca manam jaunākajam brālim un man. Es saķēru māti aiz rokas, paķēru jaunāko brāli, un mēs metāmies laukā pa avārijas izeju," pastāstīja notikuma aculieciniece Britnija Lečuga.

Meitene atcerējās, ka tirdzniecības centrā bija "liels skaits bērnu, kuri nevarēja atrast savus vecākus, visi kliedza, visi bija šokēti, nezināja, ko darīt, centās noslēpties zem apģērbiem."

Asiņainā svētdiena Ohaio

Ziņu aģentūru lentas vēl nebija "atdzisušas" pēc ziņām no Teksasas, kad parādījās informācija par vēl vienu masveida slepkavību Ohaio. Mediji ziņoja, ka vienā no bāriem Deitonas pilsētā vīrietis atklājis uguni. Šajā noziegumā bojā gājuši 9 cilvēki, 26 guvuši ievainojumus. Strēlnieks tika likvidēts.

No lielāka upuru skaita izdevies izvairīties tikai kārtības sargu operatīvās darbības dēļ – policisti neitralizēja šāvēju nepilnas minūtes laikā. Noziedznieka mirstīgo atlieku apskate apliecināja, ka viņš nēsāja bruņuvesti.

Apšaudes  upuru piemiņai Ohaio gubernators Maiks Devains deva rīkojumu nolaist visus karogus pusmastā.

"Devu rīkojumu, lai garogi Ohaio tiktu nolaisti pusmastā, lai godinātu upurus, kuri šorīt zaudējuši dzīvības," Devains uzrakstīja savā Twitter.

Viņš pateicās tiesībsargājošo iestāžu un ārkārtas dienestu darbiniekiem un pauda gatavību sniegt jebkādu atbalstu štata līmenī.

Čikāgā – bez upuriem

Cerības uz to, ka ar apšaudēm saistītie notikumi ASV nedēļas nogalē beigušies, bija veltas – aptuveni pl.18:00 pēc Latvijas laika parādījās ziņas par apšaudi Čikāgā. Vietējā policija vēstīja, ka nezināma persona parkā atklājusi uguni pa cilvēkiem no melnas automašīnas Chevrolet Camaro. Par laimi, šoreiz upuru nebija,  septiņi cilvēki guvuši ievainojumus.

Masveida slepkavības ASV nav retums. Piemēram, pirms diviemn mēnešiem administratīvajā ēkā Virdzīnijas štata kūrortpilsētā viens no darbiniekiem, atriebības mudināts, atklāja uguni. Gāja bojā 12 cilvēki. Pats šāvējs tika likvidēts pēc ilgstošas apšaudes ar likumsargiem.

Tamlīdzīgas traģēdijas ik reizi veicina diskusiju ASV sabiedrībā par nepieciešamību aizliet šaujamieroču iegādi privātpersonām.

Ierobežojumu piekritēji atgādina par šo noziegumu baismīgo statistiku un neaizsargātajiem upuriem.

Savukārt viņu oponenti atgādina ASV Konstitūcijas otro grozījumu, kas dāvā pilsoņiem tiesības uz bruņotu pašaizsardzību, un apgalvo, ka tieši neapbruņoti cilvēki kļūst par uzbrucēju upuriem.

Ziņu lente
0