ASV sākušas izstrādāt lauztā līguma INF aizliegtās raķetes

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonШтаб-квартира Министерства обороны США
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis pārtrauca līguma darbību 2.augustā. Šī gada sākumā Vašingtona informēja par vienpusēju izstāšanos no līguma, pārmetot Krievijai tā ilgstošus pārkāpumus.

RĪGA, 4. augusts – Sputnik. ASV sāk izstrādāt konvencionālās sauszemes bāzes raķetes, kuru ražošanu līdz šim aizliedza Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF), informēja Pentagons.

"Ņemot vērā līguma noteikumu pārkāpumus no Krievijas puses, Aizsardzības ministrija sākusi zinātniski pētnieciskos un izmēģinājumu darbus kopš 2017.gada.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Raķešu līgums vairs nav spēkā esošs: ASV atņēma pasaulei drošības garantijas

Sākotnējā posmā zinātnisko pētījumu un izstrādes jomā ministrija pievērsa uzmanību mobilajām sauszemes bāzes spārnotajām un ballistikajām konvencionālajām raķešu sistēmām. Tā kā Savienotās Valstis rūpīgi izpildīja savas saistības saskaņā ar Līgumu INF, šīs programmas ir agrīnās stadijās," – Pentagona preses sekretāra Džonatana Hofmana teikto citēja RIA Novosti.

"Tagad, kad esam izstājušies, Aizsardzības ministrija pilnā mērā turpinās šo konvencionālo sauszemes bāzes raķešu izstrādi kā saprātīgu atbildi uz Krievijas darbībām un apvienoto spēku trieciena parasto variantu plašākam kompleksam," teikts paziņojumā.

Savienotās Valstis pārtrauca līguma darbību 2.augustā. Šī gada sākumā Vašingtona informēja par vienpusēju izstāšanos no līguma, pārmetot Krievijai tā ilgstošus pārkāpumus. Maskava šīs apsūdzības noliedz. Jūlija sākumā Krievijas prezidents Vladimits Putins parakstīja likumu par līguma apturēšanu. Krievija jau vairākkārt ir apliecinājusi, ka pilnībā ievēro visus līguma noteikumus.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kodollādiņš – iegansts dialogam

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja,  ka Maskavai ir vairāki nopietni jautājumi Vašingtonai par līguma izpildi no Savienoto Valstu puses. Viņš uzsvēra, ka ASV apsūdzības par INF pārkāpumiem ir sniegtas bez argumentiem.

Krievija aicināja ASV atteikties no vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izvēršanas. Krievijas ĀM norādīja, ka valsts jau ieviesusi vienpusēju moratoriju un neizvērsīs vidēja un maza darbības rādiusa sauszemes bāzes raķetes reģionos, kur tiks dislocētas analoģiskas ASV sistēmas.

Ziņu lente
0