Tas ir par daudz: vakar mēs iztērējām savu planētas resursu gada rezervi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru gadu pētnieki atzīmē, līdz kuram datumam cilvēce ir iztērējusi lielāku daudzumu resursu, nekā Zeme spēj atjaunot gada laikā.

RĪGA, 30. jūlijs – Sputnik. Vakar, 29. jūlijā pienāca diena, kad cilvēce iztērēja savu resursu gada rezervi. Runa ir par atjaunojamajiem resursiem – sākot ar zivīm un beidzot ar mežu audzēm. Ik gadus pētnieki fiksē dienu, kad mūsu vajadzības pārsniedz apjomu, ko Zeme spēj atjaunot gada laikā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Дайвер выносит мусор с морского дня - Sputnik Latvija
ES līdz 2021. gadam aizliegs vienreizlietojamo plastmasas trauku tirdzniecību

Šo dienu pirmo reizi fiksēja 70. gados, to dēvē par Earth Overshoot Day. Koncepciju izgudrojis analītiķis un pētnieks Endrjū Sims laikā, kad strādāja Lielbritānijas analītiskajā centrā New Economics Foundation.

1970. gadā šī diena pienāca 29. decembrī, tas ir, cilvēce gandrīz nepārkāpa "budžeta" slieksni. Šogad un pērn esam iztērējuši savu planētas resursu gada rezervi jau jūlija beigās.

"Apņēmīgu soļu nepieciešamība kļūst aizvien labāk redzama," teica Čīles vides ministre Marija Karolīna Šmita Zaldivāra. Viņa ieņems priekšsēdētāja vietu ANO klimata pārmaiņu konvencijā, kas ieplānota šī gada decembrī Santjago.

Aktīvisti iniciējuši kampaņu "pārcel datumu" un ieraksta video, kurā stāsta, kādu vēlas redzēt pasauli 2050. gadā. Šajā video viens no viņiem stāsta, ka 2050. gadā viņš būs 88 gadus, un viņš cer, ka līdz tam brīdim viņa pilsētā nebūs ekoloģiski kaitīgu automašīnu. Uz viņa pavērtās delnas uzrakstīts kampaņas tēmturis #movethedate, burtiskā tulkojumā – "pārcel datumu".

Aktīvisti aicina darīt to, kas ir mūsu spēkos, lai samazinātu kaitīgo ietekmi uz atmosfēru un panākt, lai mums pietiktu resursu, ko planēta spēj atjaunot gada laikā.

Ziņu lente
0