Informatīvās telpas tīrīšana: KF ĀM gaida EDSO reakciju sakarā ar Baltnews bloķēšanu

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES ierēdņi regulāri māca citus, kā jāievēro vārda brīvības standarti, taču aizver acis uz informatīvās telpas tīrīšanu Latvijā no varas nekontrolētiem medijiem, paziņoja KF ĀM.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Portāla Baltnews.lv bloķēšana Latvijā ir politisks lēmumu un vārda brīvības cenzūras piemērs, uzskata eksperti. KF ĀM gaida šādas prakses nosodīšanu profila struktūrās un NVO, pirmkārt EDSO, vēsta RIA Novosti.

No 24. jūlija Latvijā bloķēts portāls Baltnews.lv. Par pamatu šādam lēmumam kļuva Latvijas ĀM slēdziens, saskaņā ar kuru, Baltnews "Ukrainas teritoriālo integritāti, iedragā tās neatkarību un suverenitāti", līdz ar to, portāla darbība nonāk Eiropas Savienības sankciju darbībā. Baltnews žurnālistiem Latvijas teritorijā tagad draud kriminālatbildība.

Politisks žests

Bijusī Nacionālās elektronisko plašsaziņu līdzekļu padomes locekle Gunta Līdaka, komentējot Baltnews.lv bloķēšanu, nosauca to par Latvijas varasiestāžu politisko žestu.

"Es domāju, ka tas ir vairāk politisks žests, nekā draudu apkarošana. Jebkurš portāls, kurš strādā Latvijā, var pāriet uz citu domēnu. Tas ir ĀM politiskais žests attiecībā pret Krievijas medijiem," paziņoja Līdaka.

Viņa uzskata, ka Latvijā ir ļoti plāna robeža starp tiesībām izteikt viedokli un draudiem, kuri pastāv attiecībā pret valstīm. Savukārt jautājums par to, kas drīkst pieņemt lēmumu par portālu bloķēšanu, ir neviennozīmīgs.

"Diskusiju var būt daudz, taču, man liekas, ka bloķēšana ir žests, lai parādītu, ka Latvijai nepatīk, kā Krievijas mediji apraksta Ukrainā notiekošo," pateica Līdaka.

Логотип Sputnik - Sputnik Latvija
EDSO pastāstīja par Sputnik žurnālistu diskriminācijas gadījumiem

Savukārt Valsts domes Informācijas politikas komitejas loceklis Jevgēņijs Revenko paziņoja, ka portāla Baltnews.lv bloķēšana ir iegansts informatīvās telpas attīrīšanai no medijiem, kurus nekontrolē Latvijas varasiestādes, kuras mērķis ir izolēt krievvalodīgos iedzīvotājus no informācijas iegūšanas, kura nesakrīt ar politiskās elites redzējumu.

Pēc deputāta sacītā, "tā ir vēl viena ilustrācija tam, ka vārda brīvība Rietumos – tā ir tikai un vienīgi runas figūra, katrs to izprot pēc saviem uzskatiem".

Rietumiem ir jāreaģē

Krievijas ĀM sakarā ar portāla Baltnews.lv bloķēšanu publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka Maskava uzskata šo Rīgas lēmumu par "acīmredzamu tieksmi attīrīt savu informatīvo telpu no neatkarīgiem un valsts nekontrolētiem medijiem".

KF ĀM norādīja, ka Baltnews.lv bloķēšanas lēmuma motivācijas daļā Latvijas varasiestādes paziņo, ka portāls it kā pārkāpjot ES statūtu par sankcijām sakarā ar Ukrainas neatkarības, suverenitātes un teritoriālās integritātes apdraudēšanu. Taču pati Eiropas Savienība "izvēlas nepamanīt sistemātiskus viedokļu paušanas brīvības pārkāpumus tās dalībvalstīs no Londonas, Parīzes un Berlīnes līdz tām pašām Baltijas republikām". Tā vietā Eiropas ierēdņi mentoru stilā pamāca citus, kā ir jāievēro "Eiropas Savienības augstie standarti vārda brīvības jomā", norādīja ĀM.

Логотип ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO reaģēja uz Sputnik Lietuva galvenā redaktora aizturēšanu Viļņā

Maskavā gaida nosodošo reakciju par oficiālās Rīgas lēmumu profila starptautiskās struktūrās un NVO, pirmkārt, EDSO mediju brīvības lietu pārstāvja Arlema Dezīra reakciju, teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Arī Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība EDSO un Krievijas Žurnālistu savienība paziņoja par raizēm sakarā ar Rīgas lēmumu attiecībā pret portālu Baltnews.lv.

"Tas ir kārtējais asas vārda un preses brīvības cenzūras piemērs EDSO teritorijā, kurš ir pretrunā ar skaļi deklarētiem Rīgas paziņojumiem par uzticību demokrātijas principiem," teikts Krievijas pastāvīgās pārstāvniecības EDSO paziņojumā Twitter.

"Mēs izsakām dziļas raizes sakarā ar Baltnews bloķēšanu un, protams, pievērsīsim starptautisku žurnālistu organizāciju uzmanību šim jautājumam," paziņoja KŽS vadītājs Vladimirs Solovjovs.

Ziņu lente
0