Vācu politologs: Putins triumfē, Turcija var pamest NATO

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В.Путин
Президент РФ В.Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autoritatīvs vācu politologs nosauca Ankaras un Vašingtonas konfliktu par "Putina triumfu" un pieļāva, ka Turcija varētu pamest Ziemeļatlantijas aliansi.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Vācu politoloģijas profesors Tomas Jēgers norādīja, ka zenītraķešu kompleksu S-400 piegādes sākums Ankarai no Maskavai apliecina Vladimira Putina politikas triumfu un var novest pie Turcijas izstāšanās no NATO bloka. "Ķīlis" jau ir iedzīts, viņš uzsvēra, vēsta Sputnik Igaunija.

"Ķīlis NATO jau ir iedzīts, un tas darbosies pat tad, ja alianse saglabāsies tās pašreizējā sastāvā," autoritatīvais eksperts uzsvēra rakstā izdevumā Focus Online.

 

Jēgers uzskata, ka Turcijas valdības noraidošā attieksme pret ASV "rekomendācijām" rada jaunu realitāti, kurā Vašingtona būs spiesta vērst sankcijas pret Turciju. Viņš norādīja, ka Baltā nama saimnieks Donalds Tramps spēj tikai atlikt ierobežojumu ieviešanu, taču nevar juridiski atteikties no tiem.

Наземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Neatgriešanās punkts krieviem": Eiropa upurē sevi ASV raķešu dēļ

Profesors uzsvēra, ka S-400 elementu piegāde un uzstādīšana Turcijā nozīmē lielu uzvaru Vladimiram Putinam. Viņa reputācija starptautiskajā līmenī no jauna pieaug, piekļuve slepenajiem militārajiem datiem dāvā priekšrocības Krievijas specdienestiem, bet Turcijas un Krievijas sakari ir īsta sensācija pasaules politikā, piebilda politologs.

Pēc viņa domām, "ja Turcija izlems pamest aliansi, NATO tas būs rūgts ģeostratēģiskais zaudējums". Pie tam viņš uzskata, ka galu galā viss būs atkarīgs no tā, kur Turcijas līderis atradīs savas "politiskās izdzīvošanas" lielāko garantiju – Maskavā vai Vašingtonā.

Apkopojot savas pārdomas, vācu politologs ar nožēlu konstatēja: situācijā ar Krievijas S-400 piegādēm Turcijai Eiropas Savienība palikusi zaudētāju lomā.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas un Turcijas vienošanās par četru ZRK divizionu S-400 iegādi tika parakstīta 2017.gadā. Kontrakta summa – 2,5 miljardi dolāru. Daļu no tās Ankara apmaksās pati, daļu segs ar Krievijas sniegtā kredīta līdzekļiem.

Зенитные ракетные системы С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Krievijā uzsākuši S-500 ražošanu

ASV uzskata, ka Krievijas un Turcijas sadarbības stiprināšanās neatbilst amerikāņu interesēm un draud Ankarai ar sankcijām. ASV viceprezidents Maiks Penss pat piedraudēja Turcijai ar izslēgšanu no NATO.

Krievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka ar tamlīdzīgiem soļiem pret savu sabiedroto Savienotās Valstis demonstrē vājo pozīciju bruņojuma tirgū. Resors uzsvēra, ka Vašingtonas arsenālā "palikuši tikai neveselīga politiskā spiediena instrumenti, taču suverēnas valstis tādam spiedienam parasti nepadodas".

Ziņu lente
0