Gruzijā noritēja mītiņš sakarā ar to, ka "Rustavi 2" raidījuma vadītājs aizvainoja Putinu

© REUTERS / IRAKLI GEDENIDZEАкция протеста у парламента Грузии, 20 июня 2019
Акция протеста у парламента Грузии, 20 июня 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Protesta akcijas dalībnieki pieprasīja Georgija Gabunija un telekanālā Niki Gvaramija atvainošanos.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Gruzijas telekanāla "Rustavi 2" raidījuma vadītājs Georgijs Gabunija programmas "Postskriptum" svētdienas tiešraidē aizvainoja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Pēc tam pie telekompānijas ēkas Tbilisi sapulcējās ārkārtas mītiņš, kurā piedalījās daži simti cilvēku, vēsta Sputnik Gruzija.

Protestētāji pieprasīja Gabunija un telekanālā ģenerāldirektora Niki Gvaramija atvainošanos, kā arī paziņoja, ka viņiem ir jāpamet telekanāls un jāstājas tiesas priekšā.

Gruzijas protestu lozungi un sejas - Sputnik Latvija
Foto
Gruzijas protestu lozungi un sejas: desmit negaidītas fotogrāfijas

Turklāt protesta kārtā no telekompānijas sākuši iet prom darbinieki. Piemēram viens no kanāla operatoriem, kurš filmēja protesta akciju, nolika kameru uz zemes un pievienojās protestētāju pūlim.

Akcijas dēļ vakar vēlā naktī telekanāls "Rustavi 2" drošības nolūkos pārtrauca translāciju, taču šobrīd telekompānija strādā ierastā režīmā.

Tiek norādīts, ka raidījuma vadītāja uzvedību uzskata par nepieņemamu gan varasiestādes, gan opozīcija. Viņu asi kritizēja sociālo tīklu lietotāji, daudzi politiķi un sabiedriskie aktīvisti.

Gruzijas Ārlietu ministrija nosodīja raidījuma vadītāja teikto, uzsverot, ka tā ir provokācija, kuras mērķis ir pasliktināt Krievijas un Gruzijas attiecības.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili atzīmēja, ka šāda uzvedība ir nepieņemama un kaitē valsts interesēm.

Telekompānija "Rustavi 2" atvainojās sakarā ar raidījuma vadītāja teikto, uzsverot, ka ikvienam žurnālistam jāievēro kanāla redakcijas politika un attiecīgas ētikas prasības augsta reitinga ēterā.

Krievijas reakcija

Valsts domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Jevgēņijs Primakovs paziņoja, ka "Rustavi 2" skandāla dēļ Krievijas un Gruzijas attiecības ir "jāiesaldē". Viņš pauda nožēlu, ka viena televīzijas raidījuma vadītāja dēļ cietīs visa Gruzija.

Лавров: Москва смотрит трезво на роль США в грузинском кризисе - Sputnik Latvija
Video
Ka tik saraut saiknes ar Krieviju: Lavrovs pastāstīja par ASV lomu Gruzijas krīzē

"Taču tā arī būs. Turklāt tālāk viss būs bezemocionālāk, autoatbildētāja režīmā. Nelietība – sankcija, vēl viena nelietība – vēl viena sankcija. Bez trauku sišanas un kliedzieniem, kamēr neizveidosies starptautiskās attiecībās noderīgi nosacītie refleksi," citē parlamentārieti RIA Novosti.

Federācijas Padomes Informatīvās politikas komisijas loceklis Sergejs Kalašņikovs aicināja nereaģēt uz incidentu.

"Mēs pārāk asi reaģējam uz to, ka kāds uz mums šķībi paskatījies vai kāds lamājas. Tas tikai parāda kultūras trūkumu šīm personām, un neko vairāk," pateica viņš.

Nekārtības Tbilisi

Nekārtības Gruzijas galvaspilsētā sākās dēļ tā, ka Pareizticības starpparlamentu asamblejas Ģenerālās sesijas atklāšanas laikā organizācijas vadītājs, KF Valsts domes deputāts Sergejs Gavrilovs apsēdās parlamenta spīkera krēslā. Turklāt, kā viņš pats skaidroja, šajā vietā viņu iesēdināja Gruzijas puse "atbilstoši šāda veida pasākumu protokolam".

Акция протеста у здания парламента Грузии - Sputnik Latvija
Gruzijā uzbruka Krievijas žurnālistiem

Tas izraisīja opozīcijas deputātu sašutumu, viņi atstāja ēku, un parlamenta ēkā ielauzās radikāļi. Vēlāk pilsētas centrā sākās mītiņš, kuram pievienojās opozīcija, pieprasot valdības atkāpšanos. Piketētāji demonstrēja Krieviju un tās iedzīvotājus aizvainojošus plakātus, banerus un t-kreklus, kliedza pret Krieviju vērstus lozungus.

Atbildes kārtā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kurš aizliedz Krievijas aviopārvadātājiem īstenot lidojumus uz Gruziju, sākot ar 8. jūliju.

Šādu lēmumu valsts vadītājs pieņēmis, lai nepakļautu briesmām Krievijas pilsoņus valstī, kur kopš 20. jūnija notiek protesta akcijas. Savu lomu nospēlēja arī Gruzijas prezidentes Salomes Zurabišvili paziņojums, kura nosauca Krieviju par "ienaidnieku un okupantu" un uzvēla vainu par nekārtībām Tbilisi Maskavai.

Ziņu lente
0