Nacisma slavēšana augstākajā līmenī: EDSO pārvēršas "ačgārnā Nirnbergā"

© Sputnik / Sergey MelkonovУчастники шествия легионеров в Риге
Участники шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO noraidīja Krievijas rezolūciju "Par ksenofobijas, agresīvā nacionālisma un ar to saistīto neiecietību apkarošanu".

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Vai nu akli klausoties karstajos Lietuvas un Ukrainas protestos, vai nu citu iemeslu dēļ, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas (PA) Demokrātijas, cilvēktiesību un humanitāro jautājumu komiteja noraidīja Krievijas rezolūciju, kurā tika piedāvāts nosodīt neonacismu un aicināt valstis pretoties nacistiskās kustības slavēšanai, vēsta RIA Novosti.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров перед началом ежегодного заседания Совета министров иностранных дел (СМИД) ОБСЕ в Милане.  - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: nacisma glorifikācija Latvijā kļūst atbaidoša

Rezolūcijā "Par ksenofobijas, agresīvā nacionālisma un ar to saistīto neiecietību apkarošanu", kuras autors ir Krievijas delegācijas loceklis, Valsts domes deputāts Artjoms Turovs, tika piedāvāts pievērst uzmanību nepieciešamībai stingri atteikties un nemitīgi un apņēmīgi cīnīties augstākajā līmenī ar rasisma, agresīvā nacionālisma, ekstrēmisma, neonacisma un ar to saistītās neiecietības izpausmes un attaisnošanas mēģinājumiem.

Turklāt dokumentā bija teikts par nepieciešamību nosodīt neonacistu un agresīvo nacionālistu ideoloģijas, kuras balstās uz rasu vai nacionāliem aizspriedumiem, saglabāšanos un izplatīšanu, kā arī aicināt EDSO valstis aktīvi pretoties jebkāda veida nacistu kustības slavēšanas aktiem, tostarp bijušo organizācijas Waffen SS locekļu glorifikācijai.

Rezolūcijas teksts izraisīja aktīvu Ukrainas un Lietuvas delegācijas neapmierinātību. Beigās pret nacisma slavēšanas nosodīšanu nobalsoja 25 cilvēki, 11 cilvēki nobalsoja "par", 13 – atturējās.

Nesaprot, ko dara

Krievija reaģēja ar asu kritiku uz EDSO lēmumu. Rezolūcijas autors Turovs paziņoja, ka līdz ar dokumenta noraidīšanu, Asambleja kārtējo reizi aizgāja rusofobo noskaņotu valstu pavadā un nobalsoja pret Krievijas iniciatīvām, neiedziļinoties to būtībā.

Padomju Savienības karogs - Sputnik Latvija
Politologs: SS leģionāru glorifikācija Latvijā – baismīgs sveiciens no PSRS propagandas

Taču, pēc parlamentārieša sacītā, iepriekš pie apaļā galda EDSO PA ietvaros tika atbalstīta Krievijas iniciatīva par organizācijas speciālā pārstāvja amata izveidošanas neonacisma apkarošanas jautājumos. Un tagad Krievijas delegācija plāno sagatavot attiecīgu piedāvājumu un oficiāli nosūtīt to Asamblejai.

Krievijas EDSO PA delegācijas vadītājs, Valsts domes vicespīkers Pjotrs Tolstojs paziņoja, ka, balsojot pret, EDSO faktiski izteica atbalstu nacisma atdzimšanai un slavēšanai virknē valstu, noliedzot acīmredzamus faktus un aizverot acis uz notiekošo.

"Vispār tas, kas šodien notiek EDSO PA, atgādina kaut kādu sirreālu kino, ačgārnu Nirnbergu. Tas pats bija vērojams Eiropā 1938./1939. gadā, kad nacistiskā Vācija pacēlās un nostiprinājās kaimiņu klusās piekrišanas fonā. Tā ir ļoti bīstama tendence," konstatēja Tolstojs.

Pēc Tolstoja sacītā, kamēr EDSO PA pieņem "nevienam nevajadzīgas un neko nespējīgas mainīt" Gruzijas un Ukrainas rezolūcijas, pārvēršoties skatuvē rusofobajiem priekšnesumiem, tā attālinās no mūsdienu problēmu risināšanas, kas var novest pie īstas katastrofas.

Ziņu lente
0