Kalifornija saskārusies ar spēcīgām zemestrīcēm

© Sputnik / Григорий Дубовицкий / Pāriet pie mediju bankasПерекресток в Калифорнии.
Перекресток в Калифорнии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau otrā zemestrīce no vietas notikusi visbagātākajā ASV štatā. Gāzesvadu bojājumu rezultātā izcēlušies ugunsgrēki, kuru likvidācija vēl joprojām turpinās. Vairākos apgabalos izsludināta ārkārtas situācija.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Pēdējo dienu laikā Kalifornijā reģistrēta jau otrā spēcīgā zemestrīce, kuras magnitūda sasniedza 7,1 punktu pēc Rihtera skalas. Tā ir lielākā zemestrīce reģionā pēdējo 20 gadu laikā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Eiropas Vidusjūras seismoloģiskā centra (EMSC) rīcībā esošie dati liecina, ka pazemes grūdieni tika reģistrēti 5. jūlijā pl. 20:19 pēc Kalifornijas laika (6. jūlijā pl. 06:19 pēc Latvijas laika). Zemestrīces epicentrs atradās 193 km attālumā uz ziemeļiem no Losandželosas, tā centrs atradās desmit kilometru dziļumā.

Provizoriskie dati liecina, ka upuru un postījumu nav. Virkne ēku guvušas nenozīmīgus bojājumus, taču pārtrūkusi elektroenerģijas padeve. Fiksēti gāzesvadu bojājumi.

Savvaļas ugunsgrēki Kalifornijā - Sputnik Latvija
Ugunsgrēki Kalifornijā: upuru un bezvēsts pazudušo skaits turpina pieaugt

Tehniskie un glābšanas dienesti pārgājuši pie darba paaugstinātas gatavības režīmā.

Šī ir jau otrā zemestrīce Kalifornijā pēdējās dienās. 4. jūlijā tur notika zemestrīce ar magnitūdu 6,6. Pazemes grūdienu epicentrs atradās 18 kilometru attālumā uz ziemeļaustrumiem no Ridžkrestas pilsētas, tā avots atradās 8,7 km dziļumā. Gāzesvadu bojājumu rezultātā izcēlušies mežu ugunsgrēki, kuru likvidācija vēl turpinās. Vairākos apgabalos izsludināta ārkārtas situācija.

Zinātnieki un speciālisti uzskata, ka zemestrīču iemesls ir Sanandreasa lūzums – robeža starp Klusā okeāna un Ziemeļamerikas plātnēm. Tas ir 1300 kilometrus garš un ved gar piekrasti Kalifornijas štata teritorijā, pārsvarā – pa sauszemi. Līdz šim par pazīstamākajām un postošākajām zemestrīcēm šajā rajonā tiek uzskatīta zemestrīce 1906.gadā Sanfrancisko un Loma Prietas zemestrīce 1989.gadā.

Sociālajos tīklos tiek publicēts liels skaits videoierakstu, kas veltīti notikušajai dabas kataklizmai.

Ziņu lente
0