Politika

Situācija joprojām ir neskaidra: ar ko beigsies ES samits Briselē

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги стран участников Евросоюза
Флаги стран участников Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlija pirmās dienas rītā ES dalībvalstu līderi joprojām nav spējuši panākt konsensu jaunā Eiropas Komisijas vadītāja kandidatūras jautājumā – situācija joprojām paliek neskaidra.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Eiropas Savienības samits, kurš sākās 30. jūnijā Briselē, turpina savu darbu arī jūlija pirmajā dienā. Saskaņā ar informēto avotu informāciju, ES valstu līderiem pagaidām nav izdevies panākt piekrišanu jautājumā par jaunā Eiropas Komisijas vadītāja kandidatūru.

"Situācija joprojām ir neskaidra, ziņu nav," citē RIA Novosti Briseles avota vārdus.

Евродепутат Мирослав Митрофанов - Sputnik Latvija
Mitrofanovs prognozējis Eiropas Savienības un Krievijas attiecības tuvākajā laikā

Saskaņā ar aģentūras sarunbiedra datiem, ap plkst. 23:00 samita darbā tika izsludināts divu stundu pārtraukums, taču pie konsultācijām pasākuma dalībnieki atgriezās vien pēc septiņām stundām.

Nepieciešamību pārtraukt samita darbu izraisīja tas, ka Eiropas Padomes vadītāja Donalda Tuska konsultācijās ar Eiropas līderiem Osakā izstrādāto kompromisa paketi bloķēja Austrumeiropas valstis un vadītāji, kuri ir ES vadošās "Eiropas Tautas partijas" (ETP) sastāvā.

Šīs paketes pamatā bija sociāldemokrātu virzītā Fransa Timmermana kandidatūra Žana Kloda Junkera aizstāšanai. Taču ETP joprojām cer uz galveno amatu šajā paketē – EK vadītāju, savukārt Austrumeiropas valstis nevēlas Timmermana kandidatūru.

Sputnik Igaunija iepriekš ziņoja, ka šis ir jau trešais samits, kurā Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji cenšas izveidot ES vadības komandu. Pēc Igaunijas valdības priekšsēdētāja Jiri Ratasa sacītā, Eiropas Savienība ir jāvada labiem vadītājiem, kuri spēj ne tikai pieņemt Eiropas priekšā stāvošos pamatjautājumus, bet arī spējīgiem rast to risinājuma ceļus.

ASV armijas tanks M1A2 Abrams starptautiskajās mācībās Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Mediji: ASV draud atņemt Eiropas Savienībai militāro palīdzību

"Šiem jaunajiem augstākā līmeņa ierēdņiem jāpalīdz mums kopīgiem spēkiem risināt tik svarīgus jautājumus, kā iekšējā tirgus attīstība, klimata izmaiņu apkarošana, digitālais apvērsums un ES lomas stiprināšana pasaulē, lai nodrošinātu mūsu cilvēku labklājību un garantētu viņiem labāku nākotni," paziņoja Ratass 30. jūnijā pēc ierašanās Briselē.

Zināms, ka Eiropas Komisijas vadītāja kandidatūru apstiprina Eiropas Parlaments pēc Eiropas valstu vadītāju konsultāciju beigām. Taču laiks praktiski vairs neatliek, jo ES likumdošanas iestādes sesija notiks jau 3. jūlijā. Un tās rīkošanas datums nav atkarīgs no tā, ar ko beigsies ES samits Briselē.

Ziņu lente
0