Politika

Vienbalsīgi pret Krieviju: Ukrainu un Gruziju EPPA atbalstīja tikai Baltija

© Sputnik / Vladimir FedorenkoДворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ
Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Balsošanas rezultāti parādīja, kas iebildis pret Krievijas atgriešanos pie darba EPPA.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Latvija, Lietuva un Igaunija līdz ar Ukrainu un Gruziju bija vienīgās valstīs EPPA, kuru delegācijas vienbalsīgi nobalsoja pret Krievijas atgriešanos pie darba asamblejā.

Iepriekš EPPA pieņēma rezolūciju, kas ļauj Krievijai piedalīties asamblejas jūnija sesijā: 118 deputāti nobalsoja "par", 62 – "pret", desmit atturējās. Telekanāls RT publicēja balsojuma detalizēto statistiku.

Публикация от RT на русском (@rtrussian)

Balsojuma rezultāti liecina, ka Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina vienbalsīgi izteikušās pret Krievijas atgriešanos darbā EPPA. Viņu piemēram nesekoja Polijas, Zviedrijas un Liebritānijas delegācijas – to balsis dalījās un vienbalsīga lēmuma nebija.

Зимняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
Brūk visa sankciju arhitektūra: Ukraina atsaukusi savu vēstnieku Eiropas Padomē

Balsojumā atturējās piecas valstis – Dānija, Somija, Lihtenšteina, Rumānija un Slovēnija. Krievijas atgriešanos asamblejā atbalstīja 23 valstis: Andora, Austrija, Azerbaidžāna, Kipra, Spānija, Francija, Īrija, Islande, Norvēģija, Serbija, Sanmarīno, Turcija (vienbalsīgi); Armēnija, Beļģija, Šveice, Čehija, Vācija, Horvātija, Itālija, Moldova, Nīderlande, Portugāle un Slovākija – ar balsu vairākumu.

Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs atzīmēja, ka pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā agresīvajam, Krievijai naidīgajam mazākumam nav izdevies uzspiest EPPA, viņuprāt, vienīgo pareizo viedokli.

"EPPA nevar pamest rusofobu ziņā, kuri sapņo izmest Krieviju no Eiropas... Krievija ir kopā ar eiropiešiem," uzsvēra politiķis.

Delegācijas pamattiesības nav pakļautas nekādām sankcijām, pie tam saglabāta iespēja apstrīdēt tās pilnvaras, liecina asamblejas pieņemtā rezolūcija. Ukrainas un Gruzijas delegācijas nekavējoties apstrīdēja Krievijas delegācijas pilnvaras, kuru apstiprināšanas pieteikumu Krievija iesniegusi pirmo reizi kopš 2016.gada. EPPA izskatīs jautājumu šodien. Krievijas delegācija paziņoja, ka nepiedalīsies sesijas darbā, kamēr nebūs atjaunotas tās pilnvaras.

Ziņu lente
0