Ārkārtas situācija Ukrainā: gāzes atlicis vien 10 dienām

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas gāzes transporta sistēmas operators "Ukrtransgaz" paziņoja par tās darbības apturēšanas draudiem, jo naudas gāzes iegādei nav, savukārt pašas gāzes pietiks tikai līdz 24. jūnijam.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Kompānija paziņoja, ka nav spējīga laicīgi norēķināties par gāzes iegādes līgumiem savām vajadzībām, savukārt kopējie parādi par martu un aprīli sasnieguši gandrīz 155 miljonus dolāru, raksta RIA Novosti.

Tāpat "Ukrtransgaz" paziņoja, ka gāzes apjoma, kurš nepieciešams gāzes transporta sistēmas (GTS) darbības nodrošināšanai, pietiks tikai līdz 24. jūnijam.

Kompānija informējusi par radušos situāciju Nacionālās drošības un aizsardzības padomi. Šobrīd notiek pārrunas par parādu restrukturizāciju ar kreditoriem, tostarp ar "Ukrainas Naftogaz".

Газ. - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva kopā lūdz ES naudu gāzesvadam

Iepriekš Augstākās Radas deputāts Vadims Rabinovičs paziņoja, ka Ukrainas GTS bez gāzes tranzīta līguma ar Krieviju pārvērsies "metāllūžņu kaudzē".

Ceturtdien Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks pēc pārrunām ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku enerģētika savienības jautājumos Marošu Šefčoviču paziņoja, ka Maskava ir gatava pagarināt gāzes tranzīta līgumu caur Ukrainu ar spēkā esošiem nosacījumiem, kā arī atjaunot gāzes piegādes pašai Ukrainai.

Kā jau iepriekš ziņots, esošie Krievijas gāzes piegādes un tranzīta līgumi caur Ukrainu beidzas 2019. gada beigās.

Kopš 2015. gada novembra Ukraina atteikusies no gāzes ieādes no Gazprom un iesūknē krātuvēs degvielu, kura tiek iegādāta pēc reversa Eiropā, galvenokārt Slovākijā, Ungārijā un Polijā. Kaut arī Ukrainas varasiestādes vairākkārt paziņoja, ka tām esot uzdevies "nokāpt no Krievijas gāzes adatas", daudzi ierēdņi un politiķi norādīja, ka šādi iepirkumi izmaksā dārgāk, salīdzinot ar tiešajām piegādēm no Krievijas.

Gazprom vadītājs Aleksejs Millers pagājušajā nedēļā paziņoja, ka koncerns ir gatavs pārdot Ukrainai degvielu lētāk, nekā viņa iepērk pēc reversa, tā lai vērtība gala patērētājam samazinātos par 25%. Taču Naftogaz augstākā mēroga vadītājs Jurijs Vitrenko nosauca šo piedāvājumu par "amizantu", jo, pēc viņa sacītā, Krievijas gāzes cena jau tā ir sadārdzināta par 100%. Cik tad lielā mērā ir sadārdzināta reversās gāzes cena, viņš neprecizēja.

Ziņu lente
0