ASV pārdēvēja Kijevu

© Sputnik / Алексей Фурман / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Киев
Города мира. Киев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmaiņas Ukrainas galvaspilsētas rakstībā veiktas pēc vēstnieka lūguma Vašingtonā.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. ASV Ģeogrāfisko nosaukumu padome nolēmusi izmainīt Ukrainas galvaspilsētas nosaukuma rakstību, vēsta Ukrainas vēstniecības Vašingtonā preses dienests sociālajā tīklā Facebook.

Ar piedāvājumu par pārdēvēšanu angļu valodā "Kiev" uz "Kyiv" vērsās Ukrainas vēstnieks ASV Valērijs Čalijs. Beigās Amerikas iestāde apmierināja diplomāta lūgumu un nolēma iekļaut Kijevas rakstību kā "Kyiv" starptautiskajā bāzē.

Jaunā pareizrakstība stāsies spēkā, sākot ar 17. jūniju.

Kā uzskata Ukrainas diplomātiskajā misijā, pateicoties ASV lēmumam, Kijevas uzrakstīšana varētu mainīties visā pasaulē.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja par to, ka pērnā gada oktobrī pēc Valsts valodas centra (VVC) latviešu valodas ekspertu komisijas lēmuma vairāku lielu Ukrainas pilsētu nosaukumi latviešu valodā tika "derusificēti".

Ukrainas Augstākās radas sēde. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
"Augstākā nodevība". Google Maps nomainīts Ukrainas parlamenta nosaukums

Piemērām Doņeckas, Hmeļņickas un Viņņicas pilsētu nosaukumi turpmāk tiks rakstīti bez burt "n" mīkstinājuma, jo ukraiņu valodā skaņas "e" un "i" neprasa līdzskaņa mīkstinājumu: Donecka, Hmeļnicka un Vinnica.

Ivanofrankovskas, Rovno un Černovcu pilsētu nosaukumos valodnieki nolēmuši mainīt burtu "o" pret "i", kā tas pieņemts ukraiņu valodā, tāpēc tagad šo apdzīvoto vietu nosaukumi skanēs: Ivanofrankivska, Rivne un Černivci. Tāds pats liktenis gaida arī Makejevku, kas pārvērtusies par Makijivku.

Ukrainiskota arī daudzu nosaukumu rakstība, kas sākas ar līdzskani "g", — saskaņā ar ukraiņu valodas noteikumiem to izrunā [h]. Tātad Gorlovka pārvērtīsies par "Horlivku", bet Luganska — par "Luhansku".  Turkāt Nikolajevas pilsēta tiks pārdēvēta par "Mikolajivu".

Ziņu lente
0