Krievijas senators: amerikāņu ierastā šantāža Turciju neietekmē

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasПляжный отдых в Турции
Пляжный отдых в Турции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
To, kāpēc ASV neizdosies pietrunāt savu sabiedroto NATO – Turciju – atteikties no Krievijas zenītraķešu kompleksu S-400 iegādes, paskaidroja Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības padomes loceklis Francis Klincēvičs.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Aizvien lielāks skaits valstu pievērš uzmanību savām nacionālajām interesēm, nepakļaujoties "pasaules žandarma" politiskajām spekulācijām un šantāžai. Arī Turcija, kura vēl joprojām ignorē Vašingtonas draudus Krievijas ZRK S-400 iegādes gadījumā.

Šādu viedokli savā lapā Facebook pauda Krievijas senators Francis Klincēvičs, komentējot ASV reakciju pēc Turcijas lēmuma nosūtīt savas militārpersonas uz Krieviju apmācībām darbā ar S-400, vēsta Sputnik Igaunija.

Iepriekš ASV aizsardzības ministra vietniece Elena Lorda cita starpā pavēstīja, ka Vašingtona ir vīlusies par Ankaras lēmumu, un brīdināja: Turcija nesaņemšot iznīcinātājus F-35, ja pieņems Krievijas ZRK piegādes. Klincēvičs novērtēja, ka runa ir par šantāžu, taču tā negūs panākumus.

"Taču šeit, tāpat kā gadījumā ar "Ziemeļu straumi 2", tā nelīdzēs, neskatoties uz visām amerikāņu pūlēm. Nelīdzēs, jo daudzas valstis jau par galvenajām uzskata savas nacionālās intereses un nepakļaujas politiskām spekulācijām," uzrakstīja Krievijas senators.

Ne soli atpakaļ

Krievijas un Turcijas vienošanās par četru ZRK S-400 divizionu piegādi tika parakstīta 2017.gadā. Līguma summa – 2,5 miljardi dolāru. Daļu summas Ankara apmaksās pati, daļu dzēsīs no Krievijas kredīta līdzekļiem.

Krievijas zenītraķešu komplekss S-400 - Sputnik Latvija
ASV draud ar sankcijām visai pasaulei par S-400 iegādi

ASV uzskata, ka Krievijas un Turcijas sadarbības nostiprināšanās neatbilst amerikāņu interesēm un draud Ankarai ar sankcijām par Krievijas ZRK iegādi, turklāt ne vienu reizi vien brīdinājušas,  ka var aizturēt vai pat anulēt līgumu, kas paredz jauno iznīcinātāju F-35 pārdošanu Turcijai. ASV viceprezidents Maiks Penss pat piedraudēja Turcijai ar izslēgšanu no NATO.

Krievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka ar tādām darbībām pret savu sabiedroto NATO amerikāņi demonstrē, cik vājas ir viņu pozīcijas bruņojuma tirgū. Resors uzsvēra, ka Vašingtonas arsenālā "paliek tikai neveselīga politiskā spiediena instrumenti, bet suverēnas valstis tādam spiedienam parasti nepadodas".

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans jau vairākkārt paziņojis, ka Ankara apņēmusies pildīt savas saistības, ko paredz līgums ar Maksavu. S-400 pirmās partijas piegāde Turcijai plānota jau jūlijā.

Ziņu lente
0