Bez Krievijas gāzes neiztikt: kas ceļ traci SDG tirgū Eiropā

© AFP 2023 / LEX VAN LIESHOUT / ANPСудно, предназначенное для транспортировки сжиженного природного газа
Судно, предназначенное для транспортировки сжиженного природного газа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Lietuvas ideja par gāzes neatkarību nav attaisnojusies, kāda nākotne gaida SDG tirgu Eiropā un kā Krievijas gāze tajā konkurē ar gāzi no Krievijas. Par to Sputnik pastāstīja eksperti enerģētikas jomā.

RĪGA, 2. jūnijs — Sputnik. Viļņa "neimportē" Krievijas gāzi, bet Maskava ievedusi SDG Klaipēdas terminālā tāpat vien, garāmejot? Sputnik Igaunija autore Jūlija Kateņeva centās noskaidrot situāciju kopā ar ekspertiem.

"Maršal Vasiļevskij" nogādājis Lietuvā pirmo koncerna "Gazprom" sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) partiju, informēja Krievijas kompānija. Tās pārstāvji atzīmēja arī panākumus, ko guvuši viņu kolēģi no "Novatek" – aprīlī kompānija sāka ekspluatēt otru SDG projektu Visockā, kura jauda sasniedz 600 tūkstošus tonnu gadā. SDG piegādes no šī vidējas jaudas uzņēmuma jau izvērtē lielākā daļa termināļu Eiropā, uzsvēra "Gazprom".

Starp tiem ir arī terminālis Klaipēdā, kas radīts īpaši ar mērķi... atbrīvot Lietuvu no atkarības no Krievijas gāzes.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Politiskā ķīmija: amerikāņu ierēdņi gāzē atraduši "brīvības" molekulas

Jāpiebilst, ka Viļņa ne vienu reizi vien norādījusi uz Krievijas kompānijas "Gazprom" monopolista stāvokli. 2015.gadā republika iznomāja no Norvēģijas SDG termināli Independece par 62 miljoniem eiro gadā, lai iegūtu neatkarību no "Gazprom"...

No 2019.gada 1.javāra gāzes cenas patērētājiem pieaugušas par 15-20%. Gāzes cenas Lietuvā ir atkarīgas arī no valsts augstajiem izdevumiem stratēģiskās peldošās iekārtas uzturēšanai, kurā jāpienāk gāzei no ASV un Norvēģijas.

Spriežot pēc visa, importa SDG nav izdevies konkurēt ar cauruļvadu gāzi. Pie tam, saskaņā ar neoficiāliem datiem, terminālis Klaipēdā paslepus saņem "Novatek" SDG.

Pie šāda secinājuma nonāca aģentūra Reuters, pateicoties sistēmas datiem, kas ļauj kontrolēt kuģus Baltijas jūrā. Pie tam varasiestādes nav informējušas Lietuvas nodokļu maksātājus par kontraktu ar Krievijas kompāniju.

Termināļi ir tukši

Taču stāsts pietiekami daiļrunīgi atspoguļo stāvokli globālajā gāzes tirgū. Krievijas Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadītājs Konstantins Simonovs norādīja, ka Eiropas Savienībā pastāv ticējums: tieši SDG atbrīvos eiropiešus no atkarības no KF. Patiesībā divas trešdaļas SDG termināļu jaudas, kas uzbūvēti ažiotāžas ietekmē, nav izmantota, atgādināja eksperts.

Achema - Sputnik Latvija
Lietuvas Achema samaksāja 20 miljonus par SDG termināli un tagad cieš zaudējumus

Baltijas valstīs bija populāra tā saucamās "enerģētiskās salas" koncepcija: tā paredz, ka glābt reģionu no Krievijas varētu sašķidrinātā dabasgāze.

"Kad noskaidrojās, ka alternatīvā gāze ir dārgāka, Lietuvā sāka piespiest patērētājus iepirkt degvielu prioritārā kārtībā no Independence," atgādināja Simonovs. Viņš atzina, ka, pateicoties SDG, Viļņai izdevies mazliet samazināt cenas līgumos ar "Gazprom".

"Labi zināms, ka Eiropa sašķidrināto gāzi uzskata par panaceju atbrīvošanai no Krievijas monopola cauruļvadu gāzes tirgū, - paskaidroja eksperts. – Tikai "Gazprom", saskaņā ar dažādiem vērtējumiem, pieder 35-39% tirgus."

Tā pati Krievijas gāze

Francijas naftas un gāzes kompānija Total vērtē, ka SDG tirgus Eiropā pieaugs aptuveni par 5% gadā tuvāko 20 gadu laikā.

"Joks ir tāds, ka SDG pieprasījumu Eiropā pārsvarā nodrošina nevis gāze no ASV, Kataras vai Austrālijas, bet gan SDG no Jamalas rūpnīcas ("Jamal" SDG – Krievijas rūpnīca Jamalas pussalā dabasgāzes iegūšanai un sašķidrināšanai, kā arī iegūtās SDG piegādēm – red.)," norādīja eksperts.

Kaļiņingradas aizsardzībai

Kas attiecas uz SDG piegādēm no "Maršal Vasiļevskij", par kuru startu informēja "Gazprom", jāpiebilst, ka tās nebūs masveidīgas, ir pārliecināts Simonovs. Viņš uzskata, ka runa ir par konjunktūras piegādēm.

"Krievijas peldošā iekārta ir nevis jauns logs eksportam uz Eiropu, bet gan garantija Kaļiņingradai, kas saņem gāzi cauri Baltijas valstu teritorijai, gadījumā, ja radīsies problēmas ar gāzesvadu, - paskaidroja eksperts. – Tā kā šajā kuģī ir SDG apjomi, bet gāzesvads darbojas, nav īpašas jēgas glabāt šo gāzi."

"Maršal Vasiļevskij" dāvā rezerves jaudas krīzes gadījumam, ir pārliecināts eksperts.

Ziņu lente
0