Amerikāņi pastāstījuši, kā armija sagrāvusi viņu dzīvi

© U.S. Marine Corps photo by Sgt. Justin T. Updegraff, Operation Resolute Support via APОперация американских военных Resulute Support в Афганистане
Операция американских военных Resulute Support в Афганистане - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptaujas rezultātā daudzi ASV iedzīvotāji pastāstīja, kā militārais dienests sabojājis viņu dzīvi, bet valsts nav sniegusi nekādu atbalstu.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. ASV Bruņoto spēku oficiālajā lapā Twitter tika organizēta aptauja ar mērķi noskaidrot, kā militārais dienests ietekmē kareivju dzīvi, vēsta RIA Novosti.

ASV kājnieki. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kara gaidās: amerikāņu karavīri ieņēmuši zemo startu

Patlaban savu viedokli pauduši aptuveni astoņi tūkstoši cilvēku. Līdztekus domām par to, ka armija padara cilvēkus fiziski un emocionāli stiprākus, dāvā jēgu dzīvei un paver karjeras perspektīvas, lasāmi ari skeptiski un kritiski izteikumi par bruņoto spēku ietekmi pasaulē, valstī un atsevišķa cilvēka dzīvē.

Piemēram, daudzi ASV iedzīvotāji pastāstīja, kā militārais dienests sabojājis viņu dzīvi, bet valsts nav sniegusi nekādu atbalstu.

"Kā dienests mani ietekmējis? Tas sagrāvis manu dzīvi. Ne jau to šausmu dēļ, ko redzēju. (..) Tāpēc, ka armija izmeta mani ceļa malā, kad atgriezos mājās," uzrakstīja @SmokeShip.

Citi norādīja, ka ASV daudzajās militārajās operācijās gājuši bojā un cietuši nevainīgi cilvēki un kareivji.

"Kā dienests armijā ASV imperiālisma vārdā ietekmējis nevainīgus cilvēkus Tuvajos Austrumos un Āfrikā? Padomā par to," vaicāja @milksheikhman.

"Mani nosūtīja uz Irāku uz vienu gadu. Biju tur kopā ar saviem draugiem – Smitu, Houksu, Lošu un Bērniju. Tagad viņi visi ir miruši," atcerējās @dyllyp. Viņš piebilda, ka vienu nošāvis snaiperis, otrs miris avārijā, kad piedzēries vadījis mašīnu, trešais izdarījis pašnāvību, ceturtais miris no vēža.

ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita ar amerikāņu karavīriem - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gluži kā mājās. Eiropiešus aizvien vairāk kaitina amerikāņu karavīri

"Kad mana vīra veselība pasliktinājās tiktāl, ka viņš varēja elpot tikai ar grūtībām, biju spiesta iejaukties un viņa vārdā iesniegt pieteikumu invaliditātes pabalstam. Viņa plaušas sadega Irākā. Citādi mēs būtu izmesti uz ielas," pastāstīja @MelEnterkin.

"Mans vīrs, jūras kājnieks, tika ievainots Irākā, zaudēja kāju, kļuva par narkomānu pretsāpju līdzekļu dēļ un aizgāja viņsaulē," pastāstīja @KarieWrites.

Daļa komentētāju atcerējās "Agent Orange" (ķīmisks savienojums, ko ASV izmantoja Vjetnamas karā – red.) negatīvās sekas.

"Mans mīļais tētis nevar pastāstīt pats, jo miris no vēža gandrīz pirms trim gadiem pēc ilgiem cīņas gadiem. (..) Gadu desmitiem ilga nebeidzama ārstēšana – Agent Orange dēļ," atcerējās @MBwendeAnderson.

"Mana kaimiņa tēvam amputēja kāju pēc gadiem ilgas ārstēšanas Agent Orange dēļ," atklāja @tinsbabe.

Bija arī cilvēki, kuri paši vai viņu tuvinieki kļuvuši par vardarbības upuriem dienesta laikā.

"Es neesmu dienējis, bet mana mamma – gan. Viņu izvaroja viens no viņas komandieriem. Mēs ar ģimeni to nezinājām gandrīz 15 gadus pēc viņas atvaļināšanās. Tagad viņa cieš no postraumatiskajiem stresa radītajiem traucējumiem un depresijas," vēstīja @dazzymaiee.

NATO - Sputnik Latvija
Brandenburgas varas iestādes atteicās sveikt amerikāņu karavīrus

Daudzi atgādināja, ka kara šausmas atstāj neizdzēšamas rētas katra cilvēka psihē.

"Mans labākais bērnības draugs aizgāja armijā. Viņš vienmēr bija pats laimīgākais starp maniem paziņām. Pēc dienesta viņš kļuva pavisam citāds un vēlāk izdarīja pašnāvību. Es ienīstu tevi, armija," sašutis pauda @Balancement.

"Es zaudēju tēvu Vjetnamā. Viņš izdzīvoja, taču vairs nespēja kļūt par pilnvērtīgu vecāku un dzīvesbiedru. (..) Viņš armijā bija snaiperis, un es viņu zaudēju jau pirms dzimšanas," teica @shinygeekgirl.

Ziņu lente
0