Lidlauki Baltijā ir gatavi: KF paziņoja par ASV kodolieroču izmantošanas iespējamību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF ĀM brīdina, ka ASV ar nekodola lielvalstu piekrišanu gatavojas kodolieroča pielietošanai Eiropā.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. ASV Eiropas teritorijā veic gatavošanās darbus kodolieroču pielietošanai ar nekodola valstu iesaistīšanu, paziņoja Krievijas ĀM Ieroču neizplatīšanas un kontroles departamenta direktors Vladimirs Jermakovs. Eksperti norāda, ka militārie lidlauki Baltijas valstu un Polijas teritorijā jau ir sagatavoti NATO lidmašīnu uzņemšanai, kuras spēj nest amerikāņu taktiskos kodolieročus, vēsta RIA Novosti.

"Diemžēl, dažas no Vašingtonas atkarīgas valstis cenšas nerādīt, ka kaut kas notiek, vai arī vienkārši baidās pat aizdomāties par to, cik provokatīvi ir tas, ka 21. gadsimtā Eiropas teritorijā notiek gatavošanās kodolieroču pielietošanai ar nekodola valstu iesaistīšanu," pateica Jermakovs.

В США показали, как истребители F-15 сбрасывают ядерные бомбы - Sputnik Latvija
Atklāts ASV kodolarsenāla apmērs

Viņš norādīja, ka situācijā, kad, liekas, "civilizētas" Eiropas valstis neprātīgi nostāda sevi uz kodola katastrofas un pašiznīcināšanas robežas, uzturēt nopietnu dialogu par kodolieroču neizplatīšanas režīma nostiprināšanu ir ļoti grūti.

Valsts Domes Aizsardzība komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Andrejs Krasovs, komentējot Jermakova paziņojumu, norādīja, ka Krievijas ĀM ir pietiekams pamats izteikt šādus secinājumus – militāro kontingentu skaits Eiropā palielinās, NATO infrastruktūra tiek pilnveidota un tiek saglabāti globālās PRA struktūras objekti.

"Un mēs zinām, ka kodollādiņu noliktavas arī nekur nav pazudušas. Tās ir izvietotas Eiropā. Turklāt, ne tikai noliktavas, bet arī kodolieroču palaišanas līdzekļi," pateica deputāts.

Pēc Krasova sacītā, "ierocis, kurš karājas uz sienas, reizi 50 gados var izšaut".

"Visāds konflikts sākas ar pārkāpumu ķēdi, kaut kā neievērošanu. Ja eiropieši raizējas par savu drošību, tad mums ir jāatbrīvo Eiropa no kodolieroču izvietošanas, no amerikāņu izmitināšanās un jārosina neatkarīga politika," pateica Krasovs, atgādinot, ka vienīgā valsts, kurai ir kodolieroči un kura to ir pielietojusi, ir ASV.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Viedoklis
Viltīgs gājiens: Tramps aicina veikt globālu kodola atbruņošanos

Žurnāla "Nacionaļnaja oborona" galvenais redaktors Igors Korotčenko arī norādīja, ka ĀM tikai konstatē radušos situāciju, kura nevar neizraisīt uztraukumu.

"Īpaši atzīmēšu, ka Baltijas valstu teritorijā – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī Polijas teritorijā ir sagatavoti un rekonstruēti militārie lidlauki, kuri spēj uzņemt NATO taktisko aviāciju, tostarp ar kodollādiņiem," pateica eksperts.

Korotčenko uzsvēra, ka ASV pieļauj ierobežota kodolkara veikšanu KF Eiropas daļā. "Kā uzskata amerikāņu stratēģija, tas nenovedīs pie globālas kodola triecienu apmaiņas stratēģiskajā līmenī starp Krieviju un ASV," piebilda eksperts.

Tāpat Korotčenko norādīja, ka taktiskā kodola trieciena veikšana Krievijai tika apgūta visās pēdējās NATO mācībās Krievijas robežu tuvumā. Tostarp, pēc viņa sacītā, – galvenajai Baltijas jūras flotes bāzei un Rietumu militārā apgabala sakaru objektiem un kaujas pārvaldei.

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija izsvītrojusi NATO no nākotnes. Kā tas ietekmēs bijušās PSRS republikas?

Savukārt Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas loceklis Oļegs Morozovs paziņoja, ka eiropieši automātiski kļūst par KF atbildes darbību mērķi gadījumā, ja ASV veiks kodola triecienuzbrukumu Krievjai.

"Bez šaubām, amerikāņu kodolraķešu izvietošana Eiropā ievērojami samazina drošības slieksni visiem, pirmkārt, eiropiešiem," pateica senators.

Viņš piebilda, ka kodolieroču izvietošana Eiropas teritorijā arī ir sava veida piekrišana tā pielietošanai bez papildu mehānismiem. "Jo konflikts ar kodolieroču pielietošanu prasīs praktiski tūlītējus lēmumus," uzsvēra parlamentārietis.

Ziņu lente
0