Gvaido paskaidroja Maduro gāšanas mēģinājuma izgāšanos

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Венесуэле, лидер оппозиции Хуан Гуаидо
Ситуация в Венесуэле, лидер оппозиции Хуан Гуаидо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozicionārs cerēja, ka militārpersonas sāks pāriet opozīcijas pusē, un Venecuēlas prezidents noliks savas pilnvaras, taču tas nenotika.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido atzina par neveiksmīgu valsts apvērsuma mēģinājumu Venecuēlā un paziņoja, ka ir gatavs atbalstīt ASV intervences piedāvājumu valstī, ja tāda tiks saņemta, raksta RIA Novosti.

Par to viņš pastāstīja intervijā Washington Post.

Otrdien opozīcija centās veikt valsts apvērsumu. Gvaido, kurš pretlikumīgi pasludinājis sevi par prezidentu, un viņa atbalstītāji sapulcējās Karakasā pie militārās bāzes "Karlota". Iepriekš Gvaido aicināja Venecuēlas tautu un armiju iziet ielās, lai pabeigtu likumīgā prezidenta Nikolasa Maduro gāšanas operāciju "Brīvība". Valsts vadītājs un aizsardzības ministrs paziņoja par bruņoto spēku uzticību leģitīmajām varasiestādēm. Varasiestādes paziņoja par valsts apvērsuma mēģinājuma izgāšanos. Maduro lika uzsākt otrdienas notikumu izmeklēšanu.

Столкновения с национальной гвардией в Урене, Венесуэла - Sputnik Latvija
Protesti Venecuēlā: desmitiem cilvēku cietuši, ir bojāgājušie

Amerikāņu avīzei Gvaido pastāstīja, ka viņš cerēja, ka militārpersonas sāks pāriet opozīcijas pusē, un Venecuēlas prezidents noliks savas pilnvaras, taču tas nenotika. "Varbūt, tāpēc, ka mums joprojām nepieciešams vairāk karavīru, un, iespējams, mums vajag vairāk režīma amatpersonu, kuras ir gatavas to atbalstīt, aizstāvēt Konstitūciju," pateica opozicionārs.

Uz jautājumu par to, ko viņš darīs gadījumā, ja no ASV prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos Džona Boltona tiks saņemts piedāvājums par amerikāņu intervenci, Gvaido atbildēja, ka ir gatavs to izskatīt un atbalstīt. "Mēs to (piedāvājumu – red.) izvērtēsim un, iespējams, izskatīsim to parlamentā, lai atrisinātu šo krīzi. Ja būs nepieciešams, mēs, iespējams, to atbalstīsim," pateica Gvaido.

Turklāt, Boltonu viņš nosauca par "dārgo draugu" un pateicās viņam "par visu to palīdzību", kura tika sniegta "pareizām lietām".

Venecuēlā 21. janvārī sākās masveida protesti pret prezidentu Maduro drīz pēc viņa zvēresta došanas. Vairākas Rietumu valstis ar ASV priekšgalā paziņoja par Gvaido atzīšanu par pagaidu prezidentu. Savukārt Maduro nosauca parlamenta vadītāju par ASV marioneti. Krievija, Ķīna, Turcija un virkne citu valstu atbalstīja Maduro kā leģitīmu prezidentu. Maskavā Gvaido "prezidenta statusu" nosauca par neeksistējošu.

Ziņu lente
0