Saindētie krājumi: ASV stratēģiskās naftas rezerves ir sapuvušas

© AP Photo / GERALD HERBERTЛюди на фоне американского флага
Люди на фоне американского флага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pusotrs miljons barelu, ko Exxon Mobil pērnā gada augustā nopirka ASV Enerģētikas ministrijā, nonāca Exxon rūpnīcā Teksassitijā. Tur noskaidrojās, ka sērūdeņraža saturs izejvielā 250 reizes pārsniedz normu.

RĪGA, 1. maijs — Sputnik. Naftu ASV stratēģiskajās rezervēs sabojājis indīgais sērūdeņradis, aģentūrai Bloomber pastāstīja amerikāņu naftas un gāzes giganta Exxon Mobil pārstāvji. No stratēģiskajām rezervēm pirktajās izejvielās toksiskās gāzes saturs 250 reizes pārsniedza tehniskos normatīvus un 7 reizes – cilvēkam nāvējoši bīstamo devu. Par skandāla iemesliem un sekām ASV ekonomikā – portālā RIA Novosti pastāstīja Maksims Rubčenko.

Toksiskā degviela

Pusotrs miljons barelu, ko Exxon Mobil pērnā gada augustā nopirka ASV Enerģētikas ministrijā, no glabātavas Bryan Mound nonāca Exxon rūpnīcā Teksassitijā. Tur noskaidrojās, ka sērūdeņraža saturs izejvielā – 5000 daļiņu uz miljonu (ppm), lai arī valsts standarti pieļauj ne vairāk kā 20 ppm.

Нефтекачалки - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV pavēlējušas visai pasaulei maksāt Krievijai lielāku naudu

Liela daļa cauruļvadu ierobežo sērūdeņraža saturu naftā pie 10 ppm līmeņa, jo augstāka koncentrācija noved pie cauruļu un rezervuāru paātrinātas korozijas. Taču šajā gadījumā runa bija nevis par kaitējumu iekārtām, bet gan par nāvējošām briesmām cilvēkiem.

Lieta tāda, ka, ieelpojot naftas iztvaikojumus, kas satur 700 ppm sērūdeņraža, cilvēks zaudē samaņu pēc piecām minūtēm un mirst stundas laikā. Ko tad lai saka par 5000 ppm! Atbilstoši ASV likumam par informācijas brīvību Exxon Mobil informēja par problēmu medijus.

Izrādījās, ka iepriekš līdzīga situācija veidojusies arī kompānijās Royal Dutch Shell, Macquarie Group un PetroChina. Atbildot uz Shell un Macquarie pretenzijām, Enerģētikas ministrija apgalvoja, ka strādnieki paši piesārņojuši degvielu transportēšanas laikā. Savukārt ķīniešiem valdība piekrita izmaksāt kompensāciju miljona  dolāru apmērā par izejvielu papildu attīrīšanu.

Baktērijas uzbrūk

Eksperti uzskata, ka devielas piesārņojums veidojies rezervuāros savairojušos baktēriju darbības rezultātā, kas pārvērš naftas saturā esošo sēru par sērūdeņradi.

Lai nu būtu, kā būdams, gan Royal Dutch Shell, gan Macquarie Group sūdzējās tieši par sērūdeņradi.

PetroChina pretenziju būtība nav zināma, taču, spriežot pēc visa, ķīniešiem radušās līdzīgas problēmas.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Северо-западный федеральный округ - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kurss uz Ziemeļiem. Kā "krievu Arktika" maina Eiropas kartes

Analītiķi nonāca pie diviem būtiskiem secinājumiem. Pirmkārt, sērūdeņraža saturs ASV stratēģiskajos naftas krājumos strauji pieaug. Tas ir loģiski: ja baktērijas nonākušas labvēlīgā vidē, tās vairojas un ražo aizvien lielāku sērūdeņraža apjomu.

Otrkārt, šajā ziņā neko uzsākt nav iespējams: antibiotikas naftai vēl nav izgudrotas. Tātad tuvākajā laikā amerikāņi saskarsies ar nopietnām problēmām.

Bryan Mound, no kuras saņemta saindētā nafta, ir lielākā no četrām valsts stratēģiskās naftas rezerves glabātajām. Divdesmit sāls alās glabājas aptuveni 250 miljoni barelu naftas.

Salīdzinājumam: otrās lielākās glabātavas - West Hackberry Luiziānas štatā – tilpums ir 227 milj. barelu, bet Big Hill Teksasā un Bayou Choctaw Luiziānā — 160 milj. un 76 milj. barelu atbilstoši. Tātad baktēriju piesārņojums ir skāris aptuveni trešo daļu ASV stratēģisko rezervju. Turklāt nav zināms, vai pārējās glabātavās viss ir kārtībā.

Saindētā ekonomika

Vašingtona saistīja milzu cerības ar melnā zelta rezervēm, pareizāk sakot, ar to izpārdošanu. No 1. maija ASV Enerģētikas ministrija plāno nodot pircējam sešus miljonus barelu, lai izvairītos no krasa kotējumu pieauguma, kas veidojas pēc privilēģiju atcelšanas valstīm, kuras iegādājas naftu Irānā.

Tankkuģu kustības kontroles servisa Refinitiv Eikon dati liecina, ka martā piegādes no Irānas pārsniedza 1,7 milj. barelu diennaktī. Ja tāds apjoms melnā zelta vienā mirklī pazudīs no tirgus, neapšaubāmi, gaidāms cenu pieaugums, bet Donalds Tramps solīja to nepieļaut.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tirgus bez smadzenēm": Volstrīta parakstījusi nāves spriedumu slānekļa naftas ieguvei ASV

Taču incidents, par ko ziņoja Exxon Mobil, var strauji mazināt pircēju interesi par ASV naftas rezervēm, tātad Vašingtonai būs divas iespējas: atteikties no nodoma "samazināt Irānas naftas eksportu līdz nullei" vai samierināties ar cenu pieaugumu.

ASV cerēja, ka naftas tirdzniecība no stratēģiskās rezerves kļūs par galveno finansējuma avotu vairākās valsts programmās. Bija plānots par labu valsts budžetam pārdot piecus miljonus barelu šogad un vēl 221 miljonu – laika periodā no 2020. līdz 2027. gadam.

Tagad šos plānus jāpārskata, jo pieprasījums noteikti būs mazāks nekā piedāvājums. Nebūs arī ienākumu, uz ko cerēja Enerģētikas ministrija.

"Domājams, Kongresa Budžeta pārvalde būs spiesta krasi samazināt glabātavās esošās naftas nākamo pārdošanas darījumu cenu orientierus, ņemot vērā problēmas ar izejvielu kvalitāti," Bloomberg paziņoja analītiskās kompānijas ClearView Energy Partners direktors Kevins Baks.

Ziņu lente
0