ANO Drošības Padome ignorēja Kijevas histēriju KF pasu Donbasā dēļ

© Sputnik / Нэнси Сисель / Pāriet pie mediju bankasПостоянный представитель Российской Федерации при Организации Объединённых Наций Василий Небензя
Постоянный представитель Российской Федерации при Организации Объединённых Наций Василий Небензя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rezolūcijas trūkums, kvēlas Kijevas apsūdzības un skaidri sakārtoti Maskavas argumenti – ANO DP aizvadīja sēdi pēc Ukrainas lūguma. Donbasā tikmēr ieņēma vietu rindā dokumentu iesniegšanai, lai iegūtu Krievijas pilsonību.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. KF lēmums ar vienkāršotu pasu izsniegšanu Donbasa iedzīvotājiem izraisa dažādas reakcijas pasaulē. Piemēram, ANO Drošības Padome nepieņēma nekādu rezolūciju pēc sēdes beigām, kas tika sasaukta pēc Ukrainas lūguma, savukārt Latvija un Lietuva vienas no pirmajām izteica nosodījumu Maskavai. Tikmēr gribētāji noformēt Krievijas pilsonību izveidoja rindas neatzīto LTR un DTR teritorijās.

Паспорт гражданина РФ  - Sputnik Latvija
Politika
Kijevai izdevies pārsteigt Putinu

KF prezidents Vladimirs Putins 24. aprīlī parakstīja rīkojumu par vienkāršotu Krievijas pasu iegūšanu atsevišķu Luganskas un Doņeckas apgabalu rajonu iedzīvotājiem. Skaidrojot lēmumu, Putins uzsvēra, ka Maskavai nav nekādas vēlmes radīt problēmas jaunajai Ukrainas varai, taču civiltiesību trūkums reģiona iedzīvotājiem "jau pārkāpj visas robežas".

Ukraina: "Kaut vai paziņojums presei"

Ukraina nekavējoties vērsās ANO Drošības Padomē ar lūgumu sarīkot ārkārtas sēdi saistībā ar šo jautājumu. Pirms Drošības Padomes sēdes sākuma Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Vladimirs Jeļčenko paziņoja žurnālistiem, ka Kijeva pēc tikšanās cer "vismaz uz Drošības Padomes priekšsēdētāja paziņojumu, vai vismaz paziņojumu presei".

Kā vēsta RIA Novosti, sēdes laikā Jeļčenko norādīja, ka redz "acīmredzamas lienošās aneksijas pazīmes" Krievijas lēmumā vienkāršot KF pasu iegūšanas procedūru Donbasa iedzīvotājiem. Pēc viņa sacītā, "pretlikumīgais Krievijas prezidenta rīkojums pilnībā pārkāpj Minskas vienošanās loģiku un faktiski padara to izpildi teju neiespējamu".

KF: "Ar lienošo aneksiju nenodarbojamies"

Savukārt Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasīlijs Ņebenzja paziņoja, ka KF pasu izsniegšana Donbasa iedzīvotājiem neapdraud mieru un drošību. Diplomāts minēja detalizētus citātus no Minskas vienošanās, pierādot, ka nekādi punkti nav pārkāpti.

Krievijas pilsonības iegūšanas procedūras atvieglošanas nepieciešamība DTR un LTR iedzīvotājiem diktē to neciešamie dzīves apstākļi, kas radīti Kijevas vainas dēļ, uzsvēra Ņebenzja. Viņš atzīmēja, ka simtiem tūkstošiem Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotāju lūdza izsniegt viņiem Krievijas pases vēl pirms Vladimira Putina rīkojuma. Saskaņā ar IeM datiem, ar iesniegumu par pases izsniegšanu vērsās vairāk nekā 334 tūkstoši personu ar Ukrainas pilsonību.

"Mēs apzināti uzņemamies lielu humanitāro slodzi. Un, varbūt, sirmgalvjiem, iespējams, tagad nenāksies šķērsot sakaru līniju, lai ar risku dzīvībai saņemtu niecīgu pensiju oficiālo varasiestāžu kontrolētajā teritorijā. Ukrainas iekšlietās mēs nejaucamies un ar "lienošo aneksiju" nenodarbojamies," konstatēja Ņebenzja.

Diskusijas laikā izskanēja virkne viedokļu Ukrainas puses atbalstam, taču sēdes beigās ANO Drošības Padome nepieņēma nekādu rezolūciju.

Tikmēr Donbasā izveidojušās iedzīvotāju rindas, kuri pauduši vēlmi iegūt Krievijas pilsonību.

Ziņu lente
0