Politika

UkrLeaks pirmā publikācija: kā Kijeva kritusi kaunā ar mīnmetēju "Molot"

© Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие ВСУ на марше в честь Дня Независимости в Киеве
Военнослужащие ВСУ на марше в честь Дня Независимости в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darbības sākumu Vasilija Prozorova vadītais Izmeklēšanas centrs UkrLeaks veltījis kaunpilnam stāstam par korupciju Ukrainas valdošajās aprindās un viņu vienaldzību par vienkāršo kareivju dzīvībām.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Vasilija Prozorova vadītais Izmeklēšanas centrs UkrLeaks publicējis tīmeklī savu pirmo izmeklēšanu par korupciju Ukrainas valdošajās aprindās un valsts Bruņotajos spēkos (UBS), vēsta Sputnik Igaunija.

Analītiskajā materiālā "Dažam karš, citam – mīļā māmiņa" stāstīts, kā un ar kādu ļaunprātīgu patvaļu tika sākta par "Ukrainas armijas nākotni" nodēvētā mīnmetēja "Molot" ražošana un iekļaušana UBS bruņojumā.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko - Sputnik Latvija
Rinkēvičs aicina Ukrainu pārtraukt biznesa laupīšanas gadījumus

Piemēram, mīnmetēju bija plānots aprīkot ar ārzemēs ražoto tēmekli MUM 706. Tam bija jākļūst par vienu no dārgākajām sistēmas detaļām. Izrādījās, ka armija saņēmusi tikai divus mīnmetējus ar tādiem tēmekļiem. Pārējie komplektēti ar veciem, 40. gados ražotiem padomju tēmekļiem, ko rūpnīca "Majak" no armijas noliktavām saņēma bez maksas.

Atbildot uz kritiku, koncerna "Ukroboronprom" toreizējais vadītājs Romāns Romanovs apgalvoja, ka runa nav par konstrukcijas defektiem un mīnmetēja cenu, ka vainīgi it kā esot karavīri, jo mīnmetējus ekspluatējot nepareizi. Par ukraiņu kareivju bojāeja poligonos mīnmetēja izmēģinājumu laikā nespēja mainīt ierēdņa viedokli.

Izmeklēšanas materiāli apliecina, ka visu šo laiku valsts valdība un UBS vadība bija informēti par "supermīnmetēja" problēmām. Piemēram, bija zināms, ka nepilna gada laikā no ierindas izgājuši 48 mīnmetēji, daudzi tā mezgli un detaļas atzīti par defektīviem.

Ziņots, ka laika posmā no 2016. gada jūnija līdz 2018. gada septembrim uzsprāguši 12 mīnmetēji "Molot", gājuši bojā 13 cilvēki, ievainoti – vismaz 30 cilvēki. UBS saņēmuši 280 "Molot", un Ukrainas budžetam tie izmaksājuši vairāk nekā 135 miljonus grivnu (apmēram 4,5 miljonus eiro).

UkrLeaks apņēmies atmazkot Kijevas valdības noziegumus un melus

"Lai arī Ukrainā gandrīz katru dienu notiek kaujas, valsts ekonomika ir pagrimusi, prezidents Petro Porošenko un cilvēki no viņa aprindām joprojām izzog valsts un militāro budžetu," – teikts materiālā.

Iepazīstinot ar savu portālu, tā autors Prozorovs paziņoja, ka apņēmies "atmaskot pēc Maidana (valsts apvērsums Ukrainā 2014. gadā – red.) pie varas nākušo neliešu noziegumus un melus".

Tāpēc viņš jau ir anonsējis jaunas publikācijas.

Piemēram, portālā UkrLeaks jau publicēta informācija par Ukrainas bijušā prezidenta kandidāta Anatolija Gricenko laupīšanas faktiem UBS un korupcijas shēmu, kas saistīta ar dārgas elektroenerģijas iegādi Ukrainas valsts iestādēs.

Cauruļvada ventilis - Sputnik Latvija
Ukrainā gāzes cena patērētājiem palielināta gandrīz par ceturto daļu

Līdz 2017. gada sākumam Vasilijs Prozorovs bija augsti stāvošs Ukrainas specdienestu darbinieks un strādāja Antiteroristiskā centra štābā. Dienesta pienākumu ietvaros viņš sazinājās ar citām Ukrainas varas struktūrām – Aizsardzības ministriju, Nacionālo gvardi un Nacionālo policiju. Pie tam jau pēc Maidana 2014. gadā Prozorovs pieņēma lēmumu sadarboties ar Krievijas specdienestiem.

2019. gada martā viņš pameta Ukrainu un organizēja lielu preses konferenci Maskavā, kurā pastāstīja par Ukrainas tagadējās valdības noziedzīgo būtību. UDS bijušais darbinieks uzrunāja bijušos kolēģus:

"Esiet godīgi paši savā priekšā! Daudzi no jums saprot, ka varu ir sagrābuši nelieši. Kā jūs varējāt iet strādāt šīs varas labā? Kā var kalpot šai varai pēc traģēdijas Odesā? Jums saistījušas rokas jūsu tautas asinis. Paturiet prātā: armija apšauda savu tautu tikai vienu reizi, pēc tam tā apšauda svešu."

Ziņu lente
0