Šrilanka atgūstas pēc asiņaino teroraktu sērijas

© REUTERS / DINUKA LIYANAWATTEПолицейские и чиновники на месте взрыва в отеле Шангри-Ла в Коломбо, Шри-Ланка
Полицейские и чиновники на месте взрыва в отеле Шангри-Ла в Коломбо, Шри-Ланка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ieplānoto teroraktu skaits bija lielāks, taču policija darbojās operatīvi. Eiropas Parlamentā notikušo nosauca par "kristiešu genocīdu".

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Šrilankas policija aizturējusi kravas automašīnu, ko teroristi varēja izmantot uzbrukumiem, tātad teroraktu skaits, tāpat kā upuru skaits varēja būt lielāks, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Šrilankas mediji informēja, ka automašīna atrasta Kolombo pilsētas Uellavata rajonā. Tajā sprādzienu sērijas organizatori pārvadāja spridzekļus un pārvietojās paši.

Šrilankas Ārlietu ministrija informēja, ka starp 290 bojāgājušajiem ir pieci Lielbritānijas pilsoņi ziņoja telekanāls News 1st. Upuru vidū ir arī Japānas, Nīderlandes, Dānijas, Pakistānas, Marokas un Bangladešas pilsoņi.

Gājuši bojā arī trīs Indijas pilsoņi, divi tūristi no Ķīnas un divi – no Turcijas. Bojāgājušo sarakstā kopumā ir 35 ārvalstnieki. Teroraktos ievainoti 500 cilvēki.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apstiprināja, ka sprādzienos Šrilankā gājuši bojā vairāki ASV pilsoņi.

Īpaši atzīmēts, ka terorakti nav skāruši Šrilankas galvenās kūrorta zonas.

Telekanāls informēja, ka valsts gaisa kara spēkiem izdevies neitralizēt bumbu netālu no Kolombo lidostas.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nosodījis notikušos noziegumus un izteicis līdzjūtību visiem, kurus ietekmējuši sprādzieni, kā arī novēlējis ātru atveseļošanos ievainotajiem.

​Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis izteicis visdziļāko līdzjūtību nogalināto tuviniekiem un visiem Šrilankas iedzīvotājiem.

Nāvinieki un spridzekļi

Šrilankas Iekšlietu ministrija informēja, ka gandrīz visos astoņos teroraktos 21. aprīlī izmantoti nāvinieki. Aizturēti 13 aizdomās turamie, turpinās plaša policijas operācija.

Pl. 18.00 pēc vietējā laika valsts teritorijā tika noteikta komendanta stunda. Galvaspilsētas un citu lielu pilsētu ielās parādījās policijas un armijas patruļas.

Eiropas Parlamenta vadītājs nosaucis notikušo par "kristiešu genocīdu"

EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni teroraktus Šrilankā nosauca par kristiešu genocīdu.

"Pat Lieldienu svētdienā ir tādi, kas sēj naidu un pļauj nāvi. Uzbrukumi baznīcām Šrilankā liecina par īstu genocīdu pret kristiešiem.

Lūgsimies par nevainīgajiem upuriem un tieksimies pēc ticības brīvības visā pasaulē," viņš pavēstīja savā oficiālajā lapā sociālajā tīklā Twitter.

​Notikušo daudz savaldīgāk novērtēja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Šajā smagajā brīdī mēs sērojam kopā ar bojāgājušo tuviniekiem un lūdzamies par ievainoto drīzu izveseļošanos," teikts Merkeles telegrammā Šrilankas prezidentam Maitripalam Sirisenam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda līdzjūtību Šrilankas prezidentam sakarā ar teroraktiem.

Закат на Аругам-Бей в Шри-Ланке  - Sputnik Latvija
Sprādzieni Šrilankas viesnīcās un baznīcās nogalinājuši vairāk nekā simts cilvēku

"Godātais prezidenta kungs, pieņemiet patiesu līdzjūtību sakarā ar teroristisko aktu traģiskajām sekām jūsu valsts pilsētās. Gribētu apstiprināt, ka Krievija ir bijusi un paliek uzticams Šrilankas partneris cīņā ar starptautiskā terorisma draudiem," uzsvēra Putins.

Iepriekš vēstīts, ka pirmie sprādzieni gandrīz vienlaikus notika baznīcās dievkalpojuma laikā galvaspilsētā Kolombo, valsts austrumos - Batikaloā un uz ziemeļiem no galvaspilsētas - Negombo. Trīs sprādzieni notika arī augstas klases viesnīcās Kolombo.

Vēl viens sprādziens atskanēja vēlāk viesnīcā Kolombo. Astotajā sprādzienā terorists pašnāvnieks nogalināja trīs policistus, kuri bija ieradušies noziedznieka dzīvoklī, lai to pārmeklētu.

Ziņu lente
0