ASV spiegu satelīti pietuvojušies Krievijas aparātiem ģeostacionārajā orbītā

© Pixabay / myersalex216Планета Земля
Планета Земля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV militārpersonas nesniedz nekādu informāciju par kosmiskās aizsardzības aparātiem, kuri vairākkārt slepus pietuvojušies Krievijas un Ķīnas militārajiem un civilajiem kosmiskajiem aparātiem.

RĪGA, 6. aprīlis - Sputnik. ASV militārie spiegošanas satelīti GSSAP vairākkārt slepus pietuvojušies Krievijas un Ķīnas militārajiem un civilajiem kosmiskajiem aparātiem ar inspekcijas mērķiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz kosmiskās aizsardzības sistēmu atskaiti, ko laidis klajā ASV fonds Secure World Foundation.

Laikā no 2014. līdz 2016. gadam saskaņā ar ASV ģeostacionārās kosmiskās situācijas informācijas programmu (GSSAP) orbītā tika nogādāti četri satelīti, kas paredzēti kosmiskās telpas kontrolei ASV GKS interesēs. Oficiālā informācija liecina, ka tie pārvietojas virs ģeostacionārās orbītas un zem tās (orbīta 35 786 km augstumā) un izmanto optiski elektronisko aparatūru citu satelītu un kosmisko aparātu filmēšanai.

"Lai arī amerikāņu militārpersonas nesniedz nekādus publiskus datus par GSSAP satelītu atrašanās vietu vai manevriem, citi kontroles avoti norāda, ka tie (satelīti) ir ļoti aktīvi ģeostacionārās orbītas rajonā. Dati, ko apkopojis Krievijas Zinātņu akadēmijas Kosmiskās telpas novērojumu tīkls ISON, liecina, ka laikā kopš 2014. gada GSSAP satelīti izpildījuši simtiem manevru un pietuvojušies vairak nekā ducim strādājošu satelītu ģeostacionārajā orbītā," – vēsta atskaite.

Fonda rīcībā esošie dati liecina, ka GSSAP satelīti tuvojušies vairākiem ASV militārajiem satelītiem, virknei Krievijas un Ķīnas militāro aparātu, kā arī Ķīnā ražotajiem komerciālajiem satelītiem, ko ekspluatē citas valstis.

Звезды с борта МКС  - Sputnik Latvija
Krievija fiksējusi ASV militāro satelītu masveida manevrus

Piemēram, GSSAP satelīti pietuvojušies 10-15 km attālumā Krievijas civilajiem kosmiskajiem aparātiem "Ekspress-AM8" 2017. gada jūlijā un "Luč" 2017. gada septembrī. Savukārt 2017. gada oktobrī tie pietuvojās militārajam satelītam "Blagovest" ("Kosmos-2520"), 2017. gada novembrī – satelītam "Raduga-1M" Nr.3, 2018. gada maijā - "Raduga-1M" Nr.2. Turklāt viņi pietuvojušies Ķīnas militārajam satelītam TJS-1 2016. gada septembrī, bet gadu vēlāk – Pakistānas aparātam Paksat-1R un Nigērijai piederošajam Nigcomsat-1R, kas ražoti Ķīnā.

Krievijas dati liecina, ka nelielā attālumā no citu valstu aparātiem viens no GSSAP satelītiem izpildījis lielu skaitu sīku manevru īsā laika periodā vai pietuvojies citam satelītam, kad abi aparāti atradās Zemes ēnā, tāpēc nebija iespējams kontrolēt šīs operācijas ar teleskopu palīdzību.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas automatizētā brīdinājumu sistēma par bīstamām situācijām kosmiskajā telpā fiksējusi visu četru GSSAP satelītu manevrus.

Ziņu lente
0