Kādu signālu Krievijai raida NATO kuģi Melnajā jūrā – eksperta viedoklis

© из личного архива Юрия СветоваЖурналист Юрий Светов
Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs un žurnālists Jurijs Svetovs pastāstīja savu viedokli par to, kāpēc Ziemeļatlantijas alianses kuģi pēdējā laikā aizvien biežāk ierodas Melnajā jūrā un apmeklē Ukrainas un Gruzijas ostas.

RĪGA, 1. aprīlis – Sputnik. NATO kuģu klātbūtne Melnajā jūrā kārtējo reizi demonstrē Krievijai, kas notiks, ja Ukraina un Gruzija kļūs par pilntiesīgām Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstīm, uzskata politologs, kura viedokli publicēja Sputnik Igaunija.

Jurijs Svetovs atgādināja, ka NATO kuģiem ir tiesības ierasties Melnajā jūrā, taču tikai uz noteiktu laiku.

"Ja Gruzija un Ukraina iestāsies NATO, šī flote tur uzturēsies pastāvīgi. Tas vēlreiz apstiprina, cik pamatots ir mūsu viedoklis par to, ka šīm valstīm NATO nekas nav darāms, ka tas apdraud Krievijas drošību," – teica Jurijs Svetovs intervijā radio Sputnik.

Iepriekš vēstīts, ka pirms dažām dienām Ziemeļatlantijas alianses valstu kuģu grupa ieradās Melnajā jūrā, lai izpildītu manevrus un uzlabotu mijiedarbības iemaņas ar kolēģiem no Ukrainas un Gruzijas mācību "Jūras vairogs" ietvaros. NATO eskadru veido Turcijas fregate Yildirim, Spānijas fregate Santa Maria, Kanādas fregate Toronto, Holandes PGA vadības fregate Evertsen, Rumānijas Regele Ferdinand un Bulgārijas Drazki. Krievijas Federācijas Melnās jūras flote uzsāka eskadras pavadīšanu.

Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija
NATO kuģi Melnajā jūrā pastaigājas Krievijas kuģu tēmēklī

Saskaņā ar 1936. gadā pieņemto starptautisko Montrē konvenciju, ārvalstu karakuģiem ir tiesības uzturēties Melnās jūras akvatorijā ne vairāk kā 21 diennakti.

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka NATO aktivizēšanās Melnās jūras reģionā liecina par tīšu militarizāciju, un atgādināja, ka NATO jau paplašina militāro klātbūtni Austrumeiropā, kā arī modernizē militāro un civilo infrastruktūru. 2018. gadā NATO karakuģu kopējais uzturēšanās laiks Melnās jūras akvatorijā pieauga no 80 līdz 120 dienām.

Ziņu lente
0