Eksperts par ASV spiedienu NATO: Trampam vajadzīga nauda militāriem mērķiem

© Foto : из архива автораЧлен-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин
Член-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nekautrējas ne no kādiem līdzekļiem, lai nopelnītu naudu, tāpēc pāriet pie rupja spiediena pat pret saviem partneriem NATO, norādīja Kara zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis Vladimirs Kozins.

RĪGA, 1. aprīlis – Sputnik. ASV nekautrējas ne no kādiem līdzekļiem, lai nopelnītu naudu, tāpēc pāriet pie rupja spiediena pat pret saviem partneriem NATO, norādīja Kara zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra vadošais eksperts Vladimirs Kozins, vēsta Sputnik Igaunija.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV uzlielījušas Baltiju un atvērušas Krievijai acis uz NATO

Minēto spiedienu spilgti atspoguļo sankcijas pret "nepaklausīgo" Turciju un plānotais aizliegums šai valstij iegādāties F-35 pēc tās lēmuma iepirkt Krievijā ražotos S-400.

"Pagaidām Ankara turas stingri, tas ir, patiešām vēlas nopirkt zenītraķešu kompleksus S-400, un to neietekmē dažādi biedi, piemēram, "tad nepiegādāsim iznīcinātāju-bumbvedēju F-35". Taču amerikāņu izteikumi liecina, ka Vasingtona pakāpeniski attiecina rupjas konkurences politiku arī uz tādu jomu kā militāri tehniskā sadarbība, tostarp arī uz sabiedrotajiem NATO," – teica Kozins intervijā radio Sputnik.

Pēc politologa domām, rupjš spiediens pret partneriem kļūst par ASV galveno metodi. Par to liecina, piemēram, bezgalīgie tirdzniecības kari, kā arī sankcijas pret projekta "Ziemeļu straume 2" dalībniekiem. Tamlīdzīga uzvedība norāda uz asu resursu trūkumu, uzskata eksperts.

"Patlaban Savienotajām Valstīm ļoti vajadzīga liela nauda militārajām vajadzībām: kvalitatīvi jaunas stratēģiskās kodoltriādes izveidei, globālās PRA sistēmas tālākai ieviešanai, bet tagad – arī kosmiskā uzbrukuma bruņojuma un sauszemes bāzes spārnoto raķešu radīšanai pēc izstāšanās no INF," – teica Kozins.

Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
ASV Kongress aizliedza Trampam izstāties no NATO

Iepriekš vēstīts, ka marta sākumā ASV Valsts departaments piedraudēja Turcijai ar sankcijām, ja tā iegādāsies no Krievijas ZRK S-400. 28. martā grupa ASV senatoru iesniedza likumprojektu, kas aizliedz ASV nodot iznīcinātājus F-35 Turcijai, kamēr Ankara neatteiksies no plāna iegādāties sistēmas S-400.

Krievijas un Turcijas vienošanās par četru ZRK S-400 divizionu piegādi tika parakstīta 2017. gadā. Kontrakta summa – 2,5 miljardi dolāru. Daļu no šīs summas Ankara apmaksās pati, daļu – no Krievijas piešķirtā kredīta līdzekļiem. Iepriekš Vašingtona vairākkārt brīdinājusi Turcijas valdību par negatīvajām sekām, ko nesīs darījums, taču uz visiem draudiem Ankarai bija viena atbilde: nekādas izmaiņas viedoklī par S-400 nav gaidāmas, spiediens ir veltīgs.

 

 

Ziņu lente
0