Klassekampen: katastrofas gadījumā Norvēģiju var glābt tikai Krievija

© Sputnik / Владимир Баранов / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finnmarkas filkē Norvēģijā nav pietiekamu glābšanas līdzekļu, kas nepieciešami lielas kuģa katastrofas gadījumā vai izceļoties ugungrēkam uz pasažieru lainera. Ārkārtas situācijā lielākā nozīme var būt helikopteriem un pārējai tehnikai no Krievijas.

RĪGA, 30. marts — Sputnik. Norvēģija aizvien vairāk ir atkarīga no Krievijas glābējiem – kruīzi gar Finnmarkas piekrasti ir ļoti populāri, taču pašmāju tehnikas rezerves katastrofu un ugunsgrēku gadījumiem nepieaug, vēsta avīze Klassekampen. Rakstu pārpublicējis portāls "InoSMI".

Debates par glābšanas resursu trūkumu Norvēģijā atsākās pēc nesenās kruīzu lainera Viking Sky avārijas, kuras rezultātā no ierindas izgāja visi četri dzinēji, un nācās masveidā evakuēt cilvēkus ar helikopteriem.

Латвийские пожарные  - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība deva rīkojumu – Latvijas ugunsdzēsēji izdarīja: VUGD iepērk dronus

Šovasar plānots, ka Nordkapa ragu apmeklēs 108 kruīzu laineri, kuru vidū lielākais paredzēt 3 tūkst. pasažieru. Vēl 21 ārvalstu laineris apmeklēs Špicbergenu. To vidū lielākais spēj pārvadāt 5 tūkst. pasažieru. Vairāki kuģi dodas uz Arktiku un pat Ziemeļpolu. Šī iemesla dēļ glābēji Norvēģijā ceļ trauksmi: lielas avārijas gadījumā viņi netiks galā saviem spēkiem.

"Pēdējo 30 gadu laikā mūsu sagatavotības līmenis ir audzis. Mēs organizējam mācības un sastādām prognozes. Taču arī kruīzu kuģu skaits ir pieaudzis, turklāt lielie laineri tagad dodas daudz tālāk uz ziemeļiem. Arktikā avārijas gadījumā iespējami sakaru traucējumi ar ārpasauli. Kad pagājušajos Ziemassvētkos Špicbergenas rajonā avārijā cieta garneļu zvejas kuģis, krasta apsardze uztvēra signālus tikai brīnumainā kārtā," – pastāstīja glābējs ar 20 gadu stāžu Selve Tanke Huvdens.

"Risku analīze liecina: sliktākais, kas var notikt, ir nelaimes gadījums uz liela lainera. Tad problēmu būs milzums, un to nevar neatzīt," – avīzei pastāstīja vietējās ārkārtas situāciju novēršanas komitejas vadītājs Ronijs Šelderups.

Izdevums atgādināja, ka patlaban Lakselvē Finnmarkas filkē ir tikai viens glābēju helikopteris. Civilie helikopteri ir arī Hammerfestā, taču tie apkalpo naftas rūpniecību. Atbalstu var sniegt arī krasta apsardze – perspektīvā plānots tās kuģus apgādāt ar helikopteriem, taču pagaidām NH-90 piegādes aizkavējas. Vienlaikus Norvēģijas Bruņotie spēki pārvietos lielāko daļu helikopteru Bell uz jaunu aerodromu valsts dienvidos.

Tāpēc Finnmarkai būs nepieciešama palīdzība no ārienes. Norvēģija noslēgusi vienošanās par palīdzības sniegšanu ar kaimiņvalstīm. Ja ziemeļos notiks avārija, lielākā loma būs helikopteriem un glābšanas tehnikai no Krievijas, kas dislocēta Kolas pussalā, secināja izdevums.

Ziņu lente
0