Eiropas Parlaments atbalstīja atteikšanos no sezonālās laika pārejas

© SputnikПеревод часов
Перевод часов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pulksteņu pagriešanu uz vasaras un ziemas laiku var atcelt tikai 2021. gadā.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Eiropas Parlaments (EP) izteicās par sezonālās laika pārejas izbeigšanu Eiropas Savienības valstīs pēc 2021. gada, tiek ziņots EP mājaslapā.

Šāds lēmums otrdien tika pieņemts plenārsēdē ar balsu vairākumu.

Taču tas vēl nav gala lēmums – tagad Parlamenta un ES Valstu Padomes pārstāvjiem pirms galīgās apstiprināšanas ir jāizstrādā likumprojekta kompromisa variants.

Pulksteņis Laima - Sputnik Latvija
Laiks, atpakaļ: Junkers sola atcelt pulksteņa pagriešanu

Eiropas Parlaments uzskata par iespējamu, ka Savienības valstīm būtu tiesības izlemt, kādā laikā – vasaras vai ziemas – tām palikt. Valstis, kuras vēlas palikt vasaras laikā, pēdējo reizi būs jāpagriež pulksteņi 2021. gada martā, savukārt ja tiks izvēlēts ziemas laiks – tā paša gada oktobrī.

Tādējādi Eiropas Parlaments atbalstīja Eiropas Komisijas piedāvājumu, taču nobalsoja par tā īstenošanas termiņa pārcelšanu – uz 2021. gadu no 2019. gada.

Kā atgādināja EP, Eiropas Komisija, izteica savu piedāvājumu pēc sabiedrības viedokļa aptaujas. Tiešsaistes konsultāciju gaitā, kuras tika rīkotas no 2018. gada 4. jūlija līdz 16. augustam, tika saņemti 4,6 miljoni atbilžu no visām 28 ES dalībvalstīm. Saskaņā ar rezultātiem, 84% respondentu iestājas par Eiropas Savienības pārejas uz vasaras un ziemas laiku izbeigšanu.

Pagaidām nav galīgā lēmuma par to, kādas valstis kādā laikā paliks, Latvija darbojas līdzšinējā kārtība: naktī no sestdienas uz svētdienu – 31. martā, plkst. 3:00 pulksteņu rādītāji jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Atpakaļejošā pāreja notiks oktobra pēdējā svētdienā, kas šogad iekrīt 27. datumā.

Ziņu lente
0