Zinātnieki aprēķinājuši, cik daudz cilvēku nogalina mazkustīgs dzīvesveids

© Pixabay / quinntheislanderМужчина с сотовым телефоном
Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo gadu laikā mediķi un sociologi sākuši aktīvi interesēties par to, kā mazkustīgs dzīvesveids un zems fiziskās aktivitātes līmenis ietekmē cilvēku veselību un uzvedību.

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Zems fiziskās aktivitātes līmenis un mazkustīgs dzīvesveids, kā tika noskaidrots, ir saistīti ar katru desmito priekšlaicīgo cilvēka nāvi, lielāko daļu no kurām varēja novērst, vēsta RIA Novosti. Par to raksta mediķi izdevumā Journal of Epidemiology & Community Health.

"Daudzi briti izvēlas gandrīz visu savu brīvo laiku pavadīt sēdus vai guļus. Turklāt, daudzi cilvēki praktiski ir spiesti visu dienu sēdēt darbā birojā. Tāpēc mazkustīga dzīvesveida apkarošana var nest daudz labuma valsts sabiedrības veselībai," - paziņoja Leonija Herona (Leonie Heron) no Belfāstas Universitātes (Lielbritānija).

Pēdējo gadu laikā mediķi un sociologi sākuši aktīvi interesēties par to, kā mazkustīgs dzīvesveids un zems fiziskās aktivitātes līmenis ietekmē cilvēku veselību un uzvedību. Piemēram, pirms trim un četriem gadiem zinātnieki noskaidroja, ka mazkustīgi cilvēki daudz biežāk cieš no diabēta, sirds un asinsvadu slimībām un citām veselībai bīstamām problēmām, kuras ievērojami samazina mūža garumu.

Kā rāda pētījumi, cilvēkiem, kuri staigājuši 2-3 stundas dienā vai stāvējuši darbavietā, vidēji bija manāmi zemāks ķermeņa masas indekss un retākas problēmas ar augstu holesterīna līmeni.

Солдаты армии США - Sputnik Latvija
Smagās iekārtas: armijas cieš kareivju aptaukošanās rezultātā

Šie atklājumi lika Heronai un viņas kolēģiem veikt pirmo detalizēto vērtējumu, cik daudz dzīvību aiznes hipodinamija un cik stipri tā ietekmē Lielbritānijas un citu pasaules attīstītāko valstu ekonomiku, kur šī problēma ir vairāk izplatīta, nekā vidēji pasaulē.

Izmantojot PVO un Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta apkopotos datus, zinātnieki aprēķināja cilvēku skaitu, kuriem ir mazkustīgs dzīvesveids, un aprēķināja to daļu, kura katru gadu priekšlaicīgi mirst diabēta, infarkta, plaušu un taisnās zarnas vēža un citu slimību rezultātā, kuras saistītas ar hipodinamiju.

Kopumā šī problēma Lielbritānijā izrādījās ļoti plaši izplatīta – no tās cieš apmēram katrs trešais valsts iedzīvotājs, kurš vairāk nekā sešas stundas dienā pavada sēžot pie datora vai guļot uz dīvāna. Gadā no slimībām, kas saistītas ar mazkustīgu dzīvesveidu, mirst apmēram 70 tūkstoši Albiona iedzīvotāju.

Citiem vārdiem sakot, apmēram katra desmitā nāve Lielbritānijā un pasaulē kopumā izrādījusies saistīta ar nepietiekami augstu fiziskās aktivitātes līmeni un mazkustīgu dzīvesveidu. Par galveno šādu cilvēku slepkavu, kā noskaidroja zinātnieki, bijis otrā veida diabēts – tā attīstīšanās varbūtība hipodinamijas upuriem bijusi gandrīz divas reizes augstāka. Katram sestajam diabētiķim veidojās insulīna neuztveramība kustēšanās trūkuma dēļ.

Čipsi - Sputnik Latvija
Neveselīga pārtika kaitē organismam ne mazāk kā otrā tipa diabēts

Mazkustīga dzīvesveida apkarošana, kā norāda zinātnieki, ne vien glābs simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības, bet arī nesīs milzu dividendes ekonomikai. Saskaņā ar viņu aprēķiniem, Lielbritānijā vien medicīnas dienesti tērē apmēram 700 miljonus mārciņu hipodinamijas seku apkarošanai.

Gandrīz visi šie izdevumi un zaudējumi ir izbēgami, ja vidējo fiziskās aktivitātes līmeni paaugstina kaut vai par 50%, secina raksta autori.

Ziņu lente
0