Astana kļūs par Nursultanu: nolemts pārdēvēt Kazahstānas galvaspilsētu

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Астана.
Города мира. Астана. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kazahstānas parlaments apstiprinājis grozījumus valsts Konstitūcijā. Tie paredz pārdēvēt republikas galvaspilsētu – Astana kļūs par Nursultanu.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Kazahstānas parlamenta deputāti atbalstījuši grozījumus Konstitūcijā, saskaņā ar kuriem republikas galvaspilsēta Astana tiks pārdēvēta par Nursultanu – par godu valsts pirmajam prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, vēsta Sputnik Igaunija.

Parlamenta apakšpalātas spīkers Nurlans Nigmatuļins paziņoja, ka pieņemts vēsturisks lēmums. Tagad dokuments iesniegts parakstīšanai jaunajam valsts vadītājam Kasimam Zomartam Tokajevam, kurš nācis klajā ar ierosinājumu mainīt galvaspilsētas nosaukumu, informēja Sputnik Kazahstāna.

Нурсултан Назарбаев в ходе телеобращения сообщил о своей отставке - Sputnik Latvija
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs atkāpies no posteņa

Parlamenta Senāta bijušais spīkers Kasims Zomarts Tokajevs vakar svinīgi nodeva zvērestu un stājās Kazahstānas prezidenta amatā. Viņa priekšgājējs Nursultans Nazarbajevs, kurš vadīja valsti no 1990. gada, atkāpās no amata 19. martā. Saskaņā ar Konstitūciju parlamenta augšpalātas priekšsēdētājs uzņēmās prezidenta pilnvaras līdz prezidentūras termiņa beigām.

Savā pirmajā runā pēc stāšanās amatā Kasims Žomarts Tokajevs pauda cieņu savam priekšgājējam, piešķīra viņam īpašas izcilības zīmi "Zelta zvaigzne" un titulu "Tautas varonis", kā arī ieteica pārdēvēt galvaspilsētu par Nursultanu.

Iepriekš intervijā Sputnik Igaunija Kazahstānas biedrības "Atameken" Igaunijā valdes priekšēdētāja Aidina Buharbajeva pastāstīja, ka, pēc viņas domām, pēc Nazarbajeva demisijas Kazahstānā nav gaidāmi nekādi globāli satricinājumi. "Viņa vietā ir stājies godājams cilvēks, kurš labi pazīstams un parādījis sevi ne tikai dzimtenē, bet arī visā pasaulē," – viņa atzīmēja.

Nazarbajevs ieņēma prezidenta posteni gandrīz 29 gadus – no 1990. gada 24. aprīļa, kad tika ievēlēts Kazahijas PSR vadītāja postenī. 1991. gada decembrī viņš sāka vadīt jau neatkarīgo valsti. 2015. gadā tika atkārtoti ievēlēts uz piekto termiņu.

Ziņu lente
0