ASV parādīs igauņu sabiedrotajiem slepenās PRA bāzes Klusajā okeānā

CC BY 2.0 / U.S. Missile Defense Agency / THAAD 2nd Launch2Запуск ракеты американского противоракетного комплекса THAAD, архивное фото
Запуск ракеты американского противоракетного комплекса THAAD, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Krievijas sniegtās informācijas par jauna bruņojuma – hiperskaņas raķetes "Cirkon" – izstrādi ASV aktivizēja darbu ar sabiedrotajiem NATO. To apliecina arī politiķu vizīte amerikāņu slepenajās armijas bāzēs Klusajā okeānā.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Igaunijas delegācijas NATO Parlamentārajā asamblejā priekšsēdētājs un opozīcijā strādājošās Reformu partijas loceklis Marko Mihkelsons piedalās asamblejas Aizsardzības un drošības komitejas izbraukuma sēdē un apmeklē virkni ASV armijas bāzu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Igaunijas parlamenta kancelejas paziņojumu.

Jāpiebilst, ka ASV pirmo reizi iepazīstinās savus sabiedrotos ar ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu Āzijas un Klusā okeāna reģionā, norādīja Rīgikogu.

Атолл Перос-Баньос архипелага Чагос в Индийском океане - Sputnik Latvija
Viedoklis
ANO devusi rīkojumu Lielbritānijai atbrīvot okupētās salas. Taču tas nenotiks

Pirms vizītes politiķis atzīmēja, ka igauņu sabiedrotajiem tā ir lieliska iespēja iepazīties ar apdraudējumiem vienā no svarīgākajiem pasaules reģioniem no ASV, tātad – arī no visas alianses viedokļa.

"Klusā okeāna reģionam ir liela nozīme ASV – svarīga NATO sabiedrotā – acīs. Vairāku pēdējo gadu desmitu laikā, ņemot vērā agrāko Krievijas un Ķīnas ietekmi, radušies reāli papildu draudi, kas saistīti ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu," – konstatēja Mihkelsons.

Pēc viņa vārdiem, NATO Parlamentārās asamblejas Aizsardzības un drošības komitejas vizīte ASV apstiprina, ka "alianses dalībvalstis uzticas un aizsargā viens otru un joprojām ir gatavas vispusīgai sadarbībai".

Ziņots, ka vizītes gaitā igauņu politiķis un viņa kolēģi plāno apmeklēt ASV jūras kara bāzi Klusā okeāna reģionā "Camp Smith", kur komitejas locekļi iepazīsies ar ASV slepeno avārijas apziņošanas sistēmu un aplūkos raķešu iekārtas, treniņu centru un pazemes degvielas glabātavu.

Komitejas locekļi apmeklēs arī jūras kara bāzi Pērlhārborā, kur viņiem tiks sniegta informācija par ASV jūras kara un gaisa kara spēkiem reģionā un aizsardzības sistēmu no ballistiskajām raķetēm.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Krievijā nosaukti galvenie ASV vadības centri, kuri var kļūt par "Cirkonu" mērķiem

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā ikgadējā vēstījumā Federālajai sapulcei informēja par jauna veida bruņojuma - hiperskaņas raķetes "Cirkon" izstrādi. Tā tiks izvietota gan uz pašreizējiem, gan perspektīvajiem kuģiem un zemūdenēm. Raķetes ātrums ir tik liels, ka tā ir praktiski neredzama pretinieka pretgaisa aizsardzības līdzekļiem.

Pentagons atzina, ka patlaban ASV neko nevar likt pretī Krievijas hiperskaņas ieročiem. Ziņots, ka par vienu no Krievijas jauno raķešu radītās "problēmas" risinājuma variantiem varētu kļūt ASV PRA sistēmas paplašināšana Eiropā. Pie tam jau 2019. gadā ASV plāno Līgumā par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju (INF) aizliegtu raķešu izmēģinājumus.

Ziņu lente
0