Starptautiskās sazināšanās valoda: vai drīz mācīsimies ķīniešu valodu?

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasФутбол. Чемпионат Европы - 2016. Матч Англия - Россия
Футбол. Чемпионат Европы - 2016. Матч Англия - Россия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa no tiem, kuri apgūt ķīniešu valodu, dara to, lai tirgotos ar Ķīnu, bet ja jūs mācāties angļu valodu, jūs sagaidāt, ka varēsiet sazināties ar jebkuru.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Tuvākajā laikā angļu valoda nezaudēs starptautiskās valodas statusu, izdevumam Atlantico pastāstīja franču vēsturnieks Filips Fabrijs. Pilns raksta tulkojums publicēts InoSMI portālā.

Valoda kļūst par starptautisku nevis cilvēku skaita dēļ, kuri tajā runā. Par labu piemēru varētu kalpot ķīniešu valoda: lai gan tajā runā pusotrs miljards cilvēku, tā nav dzimtā tikai 250 miljoniem. Tas pats attiecas arī uz spāņu valodu – kopumā tajā runā mazāk nekā 600 miljoni cilvēku.

Железнодорожная станция Елгава - Sputnik Latvija
Strīdā par uzrakstu angļu valodā dzelzceļa stacijā iejaucies ministrs

Tajā pašā laikā 1,5 miljardu cilvēku vidū, kuri prot angļu valodu, vairāk nekā 1,2 miljardi mācīja to kā svešvalodu.

Valoda kļūst par starptautisku, kad tiek izplatīta ārpus tās teritorijās, un izmantota, lai sazinātos starp cilvēkiem, kuriem tā nav dzimtā. Lielākā daļa no tiem, kas apgūt ķīniešu valodu, dara to, lai tirgotos ar Ķīnu. Ja jūs mācāties angļu valodu, jūs sagaidāt, ka varēsiet sazināties ar jebkuru.

Starptautiskā valoda ir tāda valoda, ko apgūt tieši tāpēc, ka tā ir starptautiskā. Ja šāds statuss ir sasniegts, to ir grūti apstrīdēt: konkurējošajai valodai ir nepieciešams ne tikai nozīmīgs cilvēku skaits, bet arī pietiekama izplatīšana pasaules līmenī.

Runājot par tirdzniecības valodu, ir vērts atzīmēt ekonomiskās varenības kritēriju: angļu valoda ieguvusi savu pašreizējo statusu pateicoties britu, un pēc tam arī amerikāņu tirdzniecības diženumam. Ja kāda valoda vēlētos aizvietot angļu valodu, tad tai jābalstās uz ASV līdzvērtīgu ekonomisku spēku. Ķīna noteikti tam tuvojas, bet šobrīd tai ļoti traucē neliels cilvēku skaits, kuri prot ķīniešu valodu ārpus valsts.

Лайма Вайкуле прибывает на выставку сценических нарядов к фестивалю Laima Rendez Vous Jūrmala 2017 - Sputnik Latvija
Vaikule domā latviski, mīl ASV un gaida labu cenu par māju

Tirdznieciskais aspekts izriet no militārā: Anglijai (un pēc tam Amerikai) izdevies kļūt par dominējošo tirdzniecības dižvalsti, pateicoties kontrolei par jūrām, proti satiksmes ceļiem.

Visbeidzot, atzīmēsim kultūras komponentu: starptautiskā valoda balstās uz caur tās izteiktu kultūru. Angļu valoda ir Holivudas, Amazon un Netflix valoda. Lai gan starptautiskas platformas spējušas atnest panākumus darbiem citās valodās, lielākoties viss tiek laists klajā angļu valodā. Tas kļūst ne tikai par motivāciju valodas apgūšanai, bet arī palīdz to iemācīties: seriālu skatīšanās angļu valodā palielina šīs valodas nesēju skaitu un nostiprina tās pozīcijas.

Tas nozīmē, ka valodu, kas ieņēmusi pasaules hegemona pozīciju, ļoti sarežģīti pastumt malā. Tāpēc maz ticams, ka angļu valoda zaudēs savu statusu ātrāk nekā pēc dažām paaudzēm.

Jebkurā gadījumā starptautiskas valodas maiņa nozīmē nopietnas civilizācijas pārmaiņas. Ņemot vērā ilgo vēsturisko ceļu, kas ļāva angļu valodai panākt šo statusu, konkurentam būs jākāpj pa šiem pašiem pakāpieniem.

Ziņu lente
0