Etiopijas katastrofas atbalss: ES slēgusi gaisa telpu lidmašīnām Boeing 737 Max

© REUTERS / Amr DalshСамолет Эфиопских авиалиний Boeing 737-800
Самолет Эфиопских авиалиний Boeing 737-800 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības gaisa telpā uz laiku aizliegti lidmašīnu Boeing 737 Max 8 un 737 Max 9 lidojumi. Lēmums pieņemts pēc šī tipa lidaparāta avārijas Etiopijā, kas aiznesusi 157 cilvēku dzīvības.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Eiropas aviācijas drošības aģentūra (EASA) ieviesusi pagaidu aizliegumu lidmašīnu Boeing 737 Max 8 un 737 Max 9 lidojumiem ES gaisa telpā, vēsta Sputnik Igaunija. Aģentūra uzsvēra, ka runa ir par drošības pasākumiem pēc šī tipa lidmašīnas katastrofas Etiopijā.

​Iepriekš līdzīgus aizliegumus attiecībā uz savas gaisa telpas izmantošanu ieviesa Vācija, Francija, Lielbritānija un Austrija. Tāpat Boeing 737 Max lidojumi aizliegti arī Malaizijā, Austrālijā, Singapūrā, Ķīnā, Vjetnamā un Omānā.

Virkne aviokompāniju visā pasaulē atteikušās ekspluatēt šī tipa lidmašīnas neatkarīgi no nacionālās valdības lēmuma.

Iepriekš vēstīts, ka svētdien, 10. martā aviokompānijas Ethiopian Airlines lidmašīna Boeing 737, kurā atradās 149 pasažieri un 8 ekipāžas locekļi cieta katastrofā netālu no Debrezeitas pilsētas Etiopijā. Visi pasažieri un ekipāžas locekļi gājuši bojā.

Boeing 737 katastrofa Indonēzijā: kadri no katastrofas vietas - Sputnik Latvija
Video
Boeing 737 katastrofa Indonēzijā: kadri no katastrofas vietas

Avarējušās pasažieru lidmašīnas pilots informēja dispečeru dienestu par tehniskām problēmām un lūdza atļauju atgriezties lidostā. Atļauja tika sniegta, taču pilotam neizdevās izpildīt iecerēto.

Ethiopian Airlines lidmašīnas katastrofa ir lielākā pēdējo gadu laikā, kas saistīta ar Boeing lidmašīnām. Iepriekš, 2018. gada 29. oktobrī aviokompānijas Lion Air pasažieru laineris Boeing 737 MAX, kas devās reisā no Džakartas uz Sumatras salu, pazuda no radariem 10 minūtes pēc izlidošanas no Indonēzijas galvaspilsētas. Lidmašīnas atlūzas tika atrastas jūrā pie Rietumu Javas krastiem. Lidmašīnā bija 181 pasažieris, divi piloti un seši ekipāžas locekļi. Visi cilvēki gājuši bojā.

Kompānija Boeing apgalvo, ka modelis 737 MAX ir drošs, taču kompānijas akciju cena krītas jau otro dienu.

Boeing 737 — reaktīvā pasažieru lidmašīna, visplašāk izplatītais pasažieru lidaparāts visā pasažieru aviobūves vēsturē. Ar dažādām modifikācijām tiek ražota kopš 1967. gada. Boeing 737 — kopējais saimes nosaukums, ko veido vairāk nekā desmit modeļu lidaparāti.

Ziņu lente
0