Ukrainai uzdāvinātie amerikāņu kuģi – metāllūžņi

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas bijušais premjerministrs pastāstījis par amerikāņu norakstītajiem kuģiem, kuri uzdāvināti Kijevai "iespēju paplašināšanai Melnās jūras baseinā".

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Abi Island klases patruļas kuģi, ko ASV krasta apsardze pērnā gada septembrī uzdāvināja Ukrainai, vēl joprojām atrodas Savienotajās Valstīs, informēja Ukrainas bijušais premjerministrs Nikolajs Azarovs. Viņš abus peldlīdzekļus nosauca par metāllūžņiem.

"Izrādās, kuģi ir tik "labā" tehniskajā stāvoklī, ka vienkārši nespēj šķērsot okeānu! Tie ir metāllūžņi, ko ASV norakstījušas un izdāļā pa labi un pa kreisi, jo tie nav vajadzīgi," – Azarovs pastāstīja Facebook lapā.

Viņš atgādināja, ka kuteru nodošanas svinīgajā ceremonijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka amerikāņu dāvana nepieciešama, lai "pastiprinātu iespējas Melnās jūras baseinā, ņemot vērā sarežģīto situāciju."

"Kādas iespējas? Un kad tie spēs tās pastiprinās? Ja kuģi pat nespēj patstāvīgi nokļūt pie mērķa? – pauda neizpratni politiķis. – Amerika mēģināja kuģus modernizēt, taču mēģinājumi bija neveiksmīgi korpusa vājās izturības dēļ."

Azarovs piebilda, ka "kuģu" transportēšanai un tehniskajai pārveidei būs nepieciešami vismaz 10 miljoni dolāru, ko Porošenko ir gatavs iztērēt no valsts budžeta, lai "iztaptu saviem amerikāņu saimniekiem".

"Bet absolūti nevajadzīgu izdevumu slogs no jauna gulsies uz vienkāršo ukraiņu jau tāpat gana patukšotās kabatas," – secināja Nikolajs Azarovs.

Divu Island klases krasta apsardzes patruļas kuģu nodošanas ceremonija Kijevai notika 2018. gada septembra nogalē ASV krasta apsardzes bāzē "Baltimore". Pieņemot dāvanu, Petro Porošenko paziņoja, ka kuģi kļūs par "vēl vienu ķieģelīti ukraiņu un amerikāņu tautu jūras kara alianses nostiprināšanā".

Ukrainas un ASV sadarbība militāri tehniskajā jomā aktivizējās 2014. gadā pēc valsts apvērsuma Kijevā un pilsoņu kara sākuma Donbasā. Pamatojot letālo ieroču piegādes Ukrainai, Vašingtona aizbildinājās ar nepieciešamību stāties pretī "Krievijas agresijai".

Подготовка пехоты Нацгвардии Украины по методике НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par Polijas, Lietuvas un Ukrainas brigādes pieredzi. Kas tas bija?

Maskava vairākkārt norādījusi, cik absurdi ir tamlīdzīgi paziņojumi. Krievijas valdība brīdināja, ka ASV vadības lēmums nostiprināt Kijevas militāros spēkus neveicina konflikta mazināšanos Ukrainas dienvidaustrumos un stiprina Ukrainas valdības pārliecību, par iespēju atrisināt Donbasa problēmu ar vardarbīgām metodēm.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs konstatēja, ka Krievija nevar aizliegt amerikāņiem "jebko un jebkur piegādāt, taču, protams, mēs izdarīsim savus secinājumus".

"Arī tas, ka to uzmanīgi vēro Doņeckas un Luganskas pārstāvji, kuriem ir iespēja sevi aizstāvēt, ir objektībs fakts. Man šķiet, ka arī par to ir jāpadomā," – atgādināja Lavrovs.

Ziņu lente
0