Eurostat: Latviju vada sievietes

© pixabay / luciealvarezЖенщина на поле рапса
Женщина на поле рапса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir Eiropas čempione pēc sieviešu skaista vadošajos amatos.

RĪGA, 8. marts – Sputnik. Par godu Starptautiskajai sieviešu dienai Eurostat aprēķināja sieviešu skaitu vadošajos amatos ES.

Vadības amatus ES ieņem gandrīz 9,4 miljoni cilvēku: 6 miljoni vīriešu (64%) un 3,4 miljoni sieviešu (36%). Sievietes ieņem vien mazliet vairāk par ceturtdaļu no visiem amatiem kompāniju valdēs (27%) un mazāk nekā piekto daļu no visiem vadošajiem amatiem (17%). Citiem vārdiem sakot, puse darbavietu ieņem sievietes, taču viņas nevada.

Vienīgais izņēmums ir Latvija, tikai te lielāko daļu vadības amatu ieņem sievietes (56%).

Мужчина и девушка в деловых костюмах - Sputnik Latvija
Sievietes-darbaholiķes vairāk pakļautas diabēta riskam

Tai seko Bulgārija un Igaunija, kur praktiski ir sasniegta vienlīdzība (49%), Polija un Slovēnija (47%), Lietuva un Zviedrija (42%), Īrija (41%) un Slovākija (40%).

Mazāk nekā trešdaļa vadības pozīciju sievietēm ir Luksemburgā (15%), Kiprā (23%), Čehijā, Dānijā, Itālijā un Nīderlandē (29%), Vācijā (30%) un Grieķijā (32%).

Vislielākais sieviešu skaits kompāniju valdēs ir Francijā (44%). Tai seko Itālija un Zviedrija (36%), Somija (35%) un Vācija (34%). Vismazāk to ir Igaunijā (8%), Grieķijā (9%), Maltā (10%), Kiprā, Lietuvā un Rumānijā (11%), Čehijā (14%), Bulgārijā un Ungārijā (15%), Horvātijā (17%) un Īrijā (19%).

Vislielākais sieviešu skaits, kuras vada kompānijas, ir Lietuvā (28%), no kuras nedaudz atpaliek Bulgārija un Latvija (27%), kā arī Rumānija (25%). Vismazāk to ir Austrijā (5%), Čehijā (6%), Itālijā (9%).

Tāpat, saskaņā ar statistikas datiem, Latvija atrodas otrajā vietā ES pēc sieviešu-zinātnieču skaita un pirmajā vietā pēc sieviešu-zemnieku skaita. Tiesa, pēc sieviešu skaita politikā valsts vairs neieņem līderpozīcijas.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem Latvija ietilpst sešu pasaules valstu skaitā, kurās sasniegta vienlīdzība starp vīriešiem un sievietēm.

Ziņu lente
0