Latvija izrādījusies priekšpēdējā vispasaules ietekmes reitingā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛенточки в цветах латвийского флага
Ленточки в цветах латвийского флага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbilstoši četriem rādītājiem Latvijas ietekme ir nulles līmenī.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Baltijas valstis pārliecinoši ierindojušās ietekmīgāko valstu reitinga astē. To publicējis ASV izdevums US News & World Report. Latvija nopelnījusi 0,1 punktu vienā vienīgā parametrā un ieņēmusi priekšpēdējo vietu, apsteidzot tikai Igauniju.

Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas globuss. Kāpēc mūsu valsts ir lepna, bet nabaga

Ietekme vispasaules arēnā ir viens no labāko valstu globālā reitinga elementiem. To ik gadus sastāda US News & World Report. Iepriekš analītiķi publicēja izvērstu sarakstu, kurā iekļautas ietekmīgākās pasaules valstis.

Izdevums atzīmēja, ka spēcīgākās valstis dominē pasaules ziņu ainā, veido globālo politisko dienas kārtību,  veido vispasaules ekonomisko modeli.

2019. gadā visas trijas Baltijas valstis izrādījušās ietekmīgāko valstu reitinga astē: tāpat kā gadu iepriekš, Latvija ieņem 79. vietu, Lietuva un Igaunija, kas indeksā iekļautas pirmo reizi, atbilstoši ierindojušās 76. un 80. vietā (kopā reitingā minētas 80 valstis).

Par ietekmīgāko pasaules valsti atzītas ASV, tāpat kā gadu iepriekš. Otro vietu ietekmes ziņā ieņem Krievija, līderu trijnieku noslēdz Ķīna. Tai seko Vācija, Lielbritānija, Francija, Japāna, Izraēla, Saūda Arābija un Dienvidkoreja.

© US News & World ReportLatvijas radītāji vispasaules ietekmes reitingā
Latvija izrādījusies priekšpēdējā vispasaules ietekmes reitingā - Sputnik Latvija
Latvijas radītāji vispasaules ietekmes reitingā

Starp maznozīmīgākajām valstīm līdz ar Baltijas republikām ierindojusies Slovēnija (78. vieta), Slovākija (77.), Horvātija (75.), kā arī Urugvaja, Bolīvija, Kostarika un Ungārija.

Pasaules valstu ietekmes reitings balstās uz pieciem faktoriem: līdera pozīcijas, ekonomiskā un politiskā ietekme, dalība starptautiskajās aliansēs un militārais spēks. US News & World Report reitingā Latvija saņēmusi četras nulles no pieciem rādītājiem – desmitā daļa punkta valstij piešķirta par politisko ietekmi pasaulē.

Ziņu lente
0