ASV Valsts departaments nosaucis noteikumus pārrunām ar Krieviju par INF

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasРеактивная артиллерийская батарея системы залпового огня БМ-27 "Ураган" во время стрельбы на учениях артиллерийских подразделений в Приморском крае
Реактивная артиллерийская батарея системы залпового огня БМ-27 Ураган во время стрельбы на учениях артиллерийских подразделений в Приморском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par Līguma INF izpildes apturēšanu līdz brīdim, kad ASV novērsīs pieļautos saistību pārkāpumus vai pārtrauks līguma darbību.

RĪGA, 5. marts — Sputnik. Savienotās Valstis ir gatavas pārrunām ar Krieviju jautājumā par Līgumu par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju (Līgums INF), taču ar zināmiem noteikumiem, vēsta RIA Novosti.

Valsts departaments informējis, ka pārrunas iespējamas gadījumā, ja Krievija dāvās netraucētu pārbaužu iespēju "ASV un to partneru drošībai".

Krievijas lēmums apturēt INF

4. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par Līguma INF izpildes apturēšanu līdz brīdim, kad ASV novērsīs pieļautos saistību pārkāpumus vai pārtrauks līguma darbību.

Līgumu par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju PSRS un ASV parakstīja 1987. gadā. līdz 1991. gada jūnijam vienošanās bija izpildīta: Padomju Savienība likvidēja 1846 raķešu kompleksus, ASV — 846.

Taču šī gada 2. februārī pēc savstarpējiem pārmetumiem par līguma pārkāpšanu ASV prezidents informēja par lēmumu izstāties no INF. Pie tam Krievija vairākkārt norādījusi, ka stingri ievēro līgumā paredzētās saistības.

"Būtu muļķīgi klauvēt pie slēgtām durvīm"

Lēmumu par vienošanās izpildes apturēšanu komentēja Krievijas parlamenta abās palātās. Piemēram, Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas loceklis Oļegs Morozovs pauda viedokli, ka šis lēmums ir piespiedu pasākums.

Президент Финляндии Саули Нийнистё - Sputnik Latvija
Somija noraizējusies par situāciju raķešu līguma jautājumā

"Būtu muļķīgi klauvēt pie slēgtām durvīm, pie tam vēl tādām, aiz kurām tevi grib piekrāpt. Jautājums nav par bruņošanās sacensībām, bet gan par pašaizsardzības līdzekļu pietiekamu daudzumu, kad oponents pārkāpj vienošanās," – vērtēja senators.

Viņš piebilda, ka Maskava jau ir atbildējusi uz ASV pieļautajiem līguma pārkāpumiem.

"Tā (atbilde – red.) ir asimetriska, tostarp arī no izdevumu viedokļa. Bet tas, vai ASV grib bezmērķīgi slīcināt asignācijās pašu bailes, - tā ir viņu darīšana," – piebilda O.Morozovs.

Ziņu lente
0