Ukraina nolēmusi atgūt Nestora Mahno pīšļus tēvzemē

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasНестор Махно
Нестор Махно - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsu zīmols ir Nestors Mahno, pasaules mēroga vēsturiska personība, vēsta anarhista dzimtās pilsētas administrācija.

RĪGA, 2. marts – Sputnik. Ukrainas pilsētas Guļaipole varasiestādes vēlas panākt atgriešanos dzimtenē revolucioniera-anarhista Nestora Mahno pīšļus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rajona administrācijas vadītāja Aleksandra Iščenko interviju.

"No mūsu puses ir gatavi visi dokumenti, ir Nestora Mahno brāļa mazdēla iesniegums par viņa senča pīšļu atgriešanos dzimtenē," - pastāstīja viņš.

Mahno pīšļi glabājas urnā Parīzes Perlašēza kapsētā. To atgriešanai nepieciešams Francijas varasiestāžu atbalsts. Kamēr Guļaipoles varasiestādes gaida atbildi, viņi jau kaļ plānus tūristu piesaistīšanai.

Mūsu zīmols ir Nestors Mahno, pasaules mēroga vēsturiska personība. Tāpēc varasiestādes jau ir izstrādājušas Nestora Mahno maršruta projektus, kas būs tūristiem interesants.

Nestors Mahno bija revolucionārs-anarhists, 1918.-1921. gada zemnieku nemiernieku kustības vadītājs, Revolucionārās Ukrainas nemiernieku armijas komandieris.

Pēc uzvaras pār baltgvardiem Krimā atteicās iestāties Sarkanās armijas sastāvā. Boļševiki uzsāka militāro operāciju partizānu nodaļu likvidēšanai un izspieda Mahno karaspēkus pie Rumānijas robežas. No Rumānijas viņš aizbēga uz Poliju.

Pēdējos dzīves gadus pavadīja Eiropā. Nomira 1934. gadā Parīzes slimnīcā no kaulu tuberkulozes. Viņa līki kremēja, savukārt urnu ar pīšļiem iemūrēja Perlašēza kolumbārijā sienā, 6685. nodalījumā.

Ziņu lente
0