Latvija ir ES absolūtais līderis pēc ekoloģisko nodokļu daļas budžetā

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasПарогазовая теплоэлектростанция
Парогазовая теплоэлектростанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija kļuvusi par vienīgo valsti Eiropas Savienībā, kur šādu nodevu daļa budžetā pārsniegusi 10%.

RĪGA, 13. februāris – Sputnik. Eiropas Savienības valstu valdību ienākumi 2017. gadā sastādījuši 369 miljardus eiro; Latvija ir līderis pēc šādu budžeta ieņēmumu daļas, raksta Eurostat.

Latvijā ekoloģiskie nodokļi sastāda 11,2% no visiem nodokļu ienākumiem. Tālāk seko Slovēnija un Grieķija (10,2%), Bulgārija un Horvātija (9,1%). Vidēji Eiropas Savienībā rādītājs ir vienāds ar 6,1%. Gan Igaunijā, gan Lietuvā ekoloģiskie nodokļi pārsniedz Eiropas vidējo līmeni – attiecīgi 8,8% un 6,5%.

Vismazāko daļu budžetā ekoloģiskās nodevas veido Luksemburgā (4,4%), Vācijā (4,6%), Zviedrijā (4,9%), Francijā un Beļģijā (5%).

Baltijas jūra - Sputnik Latvija
Zinātnieki prognozē ekoloģisko katastrofu Baltijas jūrā

2002. gadā šo nodokļu ienākumi atnesa Eiropas Savienības valstu budžetam 264 miljardus eiro (taču arī valstu skaits toreiz bijis 15, nevis 28, kā pašlaik). 2006. gadā ienākumi no ekoloģiskajiem nodokļiem atnesa budžetam 296,5 miljardus eiro (ES jau bija 25 valstis, tostarp Baltijas valstis).

2016. gadā Latvija arī ieņēma līderpozīcijas ES pēc ekoloģisko nodokļu daļas budžeta ienākumu struktūrā ar 11,7% rādītāju.

Par ekoloģiskiem dēvē nodokļus, kuru iekasēšanas bāze sniedz pierādītu specifisku negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi.

Ziņu lente
0