The Local: kāpēc Baltijas roņi pārstājuši vairoties

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasДетеныш кольчатой нерпы
Детеныш кольчатой нерпы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai roņi varētu izaudzināt mazuļus, viņiem nepieciešama ledus sega piecu nedēļu garumā februārī un martā.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Ledus segas krasā samazināšanās Baltijas jūrā nedod iespēju pelēkajiem roņiem laist pasaulē mazuļus, vēsta The Local.

Somijas Vides institūta pētījuma rezultāti liecina, ka laika posmā no XX gs. 60. gadiem ledus sega Baltijas jūrā sarukusi par 35%.

"Baltijas roņi ir atkarīgi no ledus, jo uz tā viņi laiž pasaulē baltos mazuļus un veido sev patvērumu kupenās uz ledus," – pastāstīja zinātnieks Henriks Nūgords.

Lai roņi varētu izaudzināt mazuļus, viņiem nepieciešama ledus sega piecu nedēļu garumā februārī un martā.

Ledus pazušana var ietekmēt arī sīgas – to ikrus var aiznest straume, kā arī novest pie zilaļģu ziedēšanas, kas savukārt ietekmēs visu barības ķēdi.

Десятидневный тюлень нежится в Рижском зоопарке - Sputnik Latvija
Mazulis apdzīvojies: desmit dienas vecais ronis gozējas Rīgas Zoodārzā

Iepriekš Baltijas roņa draugu fonda direktors Vjačeslavs Aleksejevs pastāstīja radio Sputnik, ka roņiem tiks izbūvēti īpaši sniega patvērumi, kur viņi varēs paslēpties no plēsoņām un mierīgi laist pasaulē pēcnācējus.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ik gadus ierodas pelēko un pogaino roņu mazuļi, nokļuvuši Latvijas piekrastē. Dažu gadu Zooloģiskais dārzs saņēmis 12-16 mazuļus. Liela daļa no tiem bija novārguši, daži – ievainoti. Pateicoties Zooloģiskā dārza darbinieku pūlēm lielāko daļu atradeņu izdodas izbarot mākslīgi. Daļa pieaugušo roņu dodas uz citiem zooloģiskajiem dārziem vai okeanārijiem, citi tiek palaisti brīvībā Baltijas jūrā.

Ziņu lente
0