Trīsdesmit pieci miljoni donoru: Facebook palīdz meklēt donoru asinis

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasЦентр крови
Центр крови - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laiku pa laikam slimnīcās jūtams donoru asiņu deficīts, un sociālie tīkli šajā ziņā var palīdzēt.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. ASV būs ceturtā valsts pasaulē, kurā Facebook laidīs klajā īpašu aplikāciju asins donoru meklējumiem, vēsta Business Insider.

Donoru asinis palīdz cietušajiem avārijās, vēža slimniekiem, cilvēkiem ar asins slimībām un citām hroniskām slimībām. To trūkums bieži liek cilvēkiem meklēt palīdzību sociālajos tīklos.

Во время процедуры сдачи крови - Sputnik Latvija
Iedzīvotājus no jauna aicina iesaistīties donoru kustībā

Indijā donoru asiņu trūkuma problēma bija tik akūta, ka ik nedēļu tūkstošiem Facebook lietotāju vērsās pie tuviniekiem un draugiem ar lūgumu nodot asinis. 2017. gadā Hema Budaradžu, Facebook produktu menedžere, izstrādāja oficiālu aplikāciju, kas dāvā iespēju organizācijām un privātpersonām vērsties pēc palīdzības vai reģistrēties kā donoriem.

Pēc tam aplikācija sākusi darbu arī Pakistānā, Bangladešā un Brazīlijā. To izmanto vairāk nekā 35 kmiljoni cilvēku. Šogad Facebook plāno laist to klajā ASV, pirmo reizi sākot sadarbību ar ASV veselības aprūpes sistēmu.

Pēc dažiem mēnešiem slimnīcām, asiņu bankām un Sarkanajam Krustam būs iespēja publicēt Facebook lūgumus nodot asinis, ko ieraudzīs lietotāji ar donora statusu. Viņi varēs ierasties tuvākajā donoru centrā vai informēt par publikāciju netālu dzīvojošus draugus.

Asiņu deficīts ASV ir sezonāla parādība: asiņu rezerves izsīkst ziemā, kad grūtāk pārvietoties pa ceļiem un donori biežāk saaukstējas. Pie tam asinīm ir ierobežots derīguma termiņš: sarkanie asinsķermenīši glabājas sešas nedēļas, bet trombocīti – tikai piecas dienas.

Донорство крови - Sputnik Latvija
Asinis vairs nevarēs ziedot draugam vai radiniekam

Lietotne donoru meklējumiem ir pirmā, ko radījusi Facebook "Sociālā labuma" komanda. Tā izstrādājusi arī funkciju, kas ļauj paziņot draugiem, ka jūs neesat cietuši stihiskās nelaimēs un katastrofās.

H.Budaradžu pastāstīja, ka lietotne palīdzējusi nodot asinis desmitiem tūkstošu cilvēku. Aptaujas asins bankās Dienvidāzijā un Brazīlijā liecina, ka 20% donoru tajās ieradušies pēc publikācijas Facebook.

Ziņu lente
0