Politika

Madride atzinusi neveiksmi pārrunās ar Katalonijas valdību

© Sputnik / Хавьер Луэнго / Pāriet pie mediju bankasСитуация у парламента Каталонии в Барселоне
Ситуация у парламента Каталонии в Барселоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas vicepremjerministre uzsvēra, ka valdība apņēmusies veidot dialogu pa likumīgiem ceļiem, taču līdz šim dialoga plānu nav atbalstījušas partijas, kas cīnās par Katalonijas neatkarību.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Spānijas valdība atzinusi, ka visi tās mēģinājumi veidot dialogu ar Katalonijas valdību un citiem neatkarības piekritējiem nav devuši vēlamos rezultātus, pastāstīja Spānijas vicepremjerministre Karmena Kalvo, vēsta RIA Novosti.

"Valdība ir cieši apņēmusies celt visus iespējamos tiltus dialogam likumīgā ceļā, taču līdz šim plānu, ko esam sastādījuši dialoga norisei, nav pieņēmušas partijas, kas atbalsta (Katalonijas – red.) neatkarību," – paskaidroja Kalvo preses konferencē Madridē. "Tas ir nepieņemami. Valdība nekad neatkāpsies no Konstitūcijas," – piebilda politiķe.

Viņa atklāja, ka dažādās apspriedēs pēdējo mēnešu laikā Madride centusies atrast mierīgu izeju ar dialoga palīdzību un likuma ietvaros, lai atrisinātu situāciju Katalonijā. Piemēram, decembra nogalē Barselonā tikā Spānijas un Katalonijas valdību pārstāvji ar premjeru Pedro Sančesu un apgabala vadītāju Kimu Torru priekšgalā. Viņi parakstīja deklarāciju, kurā pauda apņemšanos "turpināt nostiprināt dialoga telpu" un dot atbildi uz "Katalonijas sabiedrības prasībām", taču "likuma ietvaros".

Preses konferencē K.Kalvo kārtējo reizi uzsvēra, ka jebkuram politiskās krīzes risinājumam jābūt "likuma ietvaros".

Taču tieši šeit slēpjas atšķirība starp Spānijas valdības un Katalonijas apgabala vadības viedokļiem. Spānijas valdība uzsver, ka referendums par neatkarību nav iespējams, jo to neparedz Spānijas konstitūcija, savukārt Katalonijas valdība aizstāv "pašnoteikšanās tiesības".

"Valdība nekad nepiekritīs jautājumam par pašnoteikšanās referendumu. Politiskā izeja Katalonijai iespējama tikai demokrātiskas valsts ietvaros," – paskaidroja Kalvo.

Atzinums par sarunu izgāšanos Katalonijā ir kārtējais politiskās situācijas nestabilitātes faktors Spānijā. Valdībai nepieciešams Katalonijas nacionālistisko partiju atbalsts parlamentā, lai apstiprinātu šī gada budžetu, taču, spriežot pēc visa, valdība to nesaņems, tāpēc pastāv ārkārtas vēlēšanu risks.

Мужчина на балконе с флагом Каталонии - Sputnik Latvija
Un atkal turpinās cīņa: Briselē sākusi darbu Katalonijas Ēnu padome

Iepriekš Spānijas valdība informēja, ka iecels amatpersonu dažādu Spānijas un Katalonijas partiju darbības koordinācijai. Arī ar to bija neapmierinātas lielākās partijas valstī "Tautas partija" un "Pilsoņi".

Katalonijas valdības atbilde izskanēja nekavējoties. "Nevar mūs lūgt atteikties no mūsu pārliecības un mūsu politiskā projekta, lai piespiestu sēsties pie pārrunu galda," – uzsvēra Katalonijas valdības oficiālā padomniece Elza Artadi un piezīmēja, ka apgabals ir gatavs turpināt pārrunas, un pārmeta Spānijas premjerministram Pedro Sančesam "vīrišķības trūkumu".

Ziņu lente
0