Politika

Venecuēla ir gatava atbalstīt "Montevideo mehānismu", paziņoja prezidents Nikolass Maduro

© REUTERS/Carlos Garcias RawlinsПрезидент Венесуэлы Николас Мадуро целует флаг
Президент Венесуэлы Николас Мадуро целует флаг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņoja žurnālistiem, ka Venecuēla turpinās strādāt, mācīties, tiekties pēc miera un cīnīties par neatkarību.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro informējis, ka atbalsta "Montevideo mehānismu", kas izstrādāts ar mērķi atrast politisko dialogu valstī, vēsta RIA Novosti.

""Montevideo mehānisms" liek pamatus dialogam starp Venecuēlas iedzīvotājiem ar mūsu brāļu palīdzību no Latīņamerikas un Karību  baseina. Mēs esam gatavi nekavējoties atbalstīt jebkādas darbības, kas vedīs pie dialoga un sapratnes venecuēliešu starpā," – paziņoja N.Maduro preses konferencē Karakasā, kas tika translēta viņa mikroblogā Twitter.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото - Sputnik Latvija
Nikolass Maduro ierosinājis organizēt parlamenta ārkārtas vēlēšanas

Iepriekš vēstīts, ka "Montevideo mehānisms", ko piedāvāja Meksika, Urugvaja un Karību apvienība, paredz četrus posmus: tūlītēju dialoga sākšanu par situācijas noregulēšanu Venecuēlā, pārrunu procesu, vienošanās panākšanu un īstenošanu.

Pie tam Venecuēla nepieļaus "māksloto šovu" ar ASV humāno palīdzību, uzsvēra N.Maduro.

"Humānā palīdzība ir pārvērtusies par šovu, lai attaisnotu valsts apvērsumu, tas ir lēts šovs, lai mūs pazemotu. Viņi ir bloķējuši gandrīz 10 miljardus dolāru, mūsu zeltu, naftas naudu, bet tagad piedāvā 20 miljonus dolāru? Venecuēla nepieļaus šo māksloto šovu ar humāno palīdzību," – viņš uzsvēra.

"Ja gribat palīdzēt, atbrīvojiet valsts nobloķēto naudu. Viņi ir nozaguši naudu un tagad piedāvā mums tualetes papīru," – viņš teica.

Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija
Eiropas Parlaments "gāzis" Venecuēlas likumīgo prezidentu

Iepriekš vēstīts, ka pirmā partija humānās palīdzības no ASV atrodas uz Kolumbijas un Venecuēlas robežas Kukurā. Runa ir par diviem konteineriem un sešām kravas automašīnām, kas nogādātas šajā pulcēšanās punktā. Konvoju pavadīja Kolumbijas nacionālā policija.

Tāpat Venecuēlas prezidents apsolīja smagu cīņu par valsts kontiem ārzemēs, kas iepriekš tika nodoti Huana Gvaido ziņā.

Janvārī ASV Valsts departaments ziņoja, ka ASV valdība devusi piekļuvi opozīcijā strādājošājam parlamenta vadītājam H.Gvaido piekļuvi Venecuēlas valdības kontiem bankās ASV.

"Tā ir smaga cīņa, sarežģīta. Pār šiem rēķiniem ir viedokļi un politiskās ambīcijas – nozagt mūsu līdzekļus. Mēs cīnāmies, un es paziņošu valstij, kad būs pozitīvi rezultāti. Šī nauda pieder valstij, tā pārvēršas par mājokļiem, veselību, ekonomikas attīstību," – norādīja N.Maduro.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Venecuēla dāvājusi Donaldam Trampam "cirka direktora" titulu

Savukārt Venecuēla tuvākajā laikā turpinās strādāt, mācīties, tiekties pēc miera un cīnīties par neatkarību, žurnālistiem uzsvēra valsts prezidents.

"Nākamajās nedēļās Venecuēla turpinās iet pretī mieram, turpināsim cīņu, es turpināšu vadīt valsti, tauta strādās un mācīsies, mēs joprojām stāsimies pretī interventu agresīvajai politikai. Lūk, kas notiks," – Maduro paskaidroja žurnālistiem.

"Cīņa, cīņa un vēlreiz cīņa. Esmu pārliecināts, ka mēs attīstīsimies, izcīnīsim mieru un patiesība triumfēs," – piebilda prezidents.

Valsts apvērsuma mēģinājums Venecuēlā

21. janvārī Venecuēlā sākās masveida protesti pret valsts prezidentu Nikolasu Maduro. Politisko nekārtību laikā opozīcijas līderis Huans Gvaido pasludināja sevi par valsts vadītāja pienākumu izpildītāju "pagaidu valdības" darbības periodā. Armija palika likumīgā prezidenta pusē.

Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jauns apvērsums: Venecuēla liesmās

Gandrīz nekavējoties pēc H.Gvaido deklarācijas ASV atzina viņu par valsts "pagaidu prezidentu".

Kanāda, Argentīna, Brazīlija, Čīle, Kolumbija, Hondurasa, Paragvaja, Peru, Gruzija un vairākas citas valstis sekoja Vašingtonas piemēram un pauda atbalstu H.Gvaido.

Nikolass Maduro nosauca parlamenta spīkeri par "amerikāņu marioneti" un paziņoja, ka Savienotās Valstis cenšas organizēt valsts apvērsumu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda atbalstu likumīgajam prezidentam N.Maduro Venecuēlā valdošās krīzes eskalācijas apstākļos. Arī citas valstis, piemēram, Ķīna, Turcija, Baltkrievija, Indonēzija, Irāna un Itālija atteicās atzīt H.Gvaido.

Ziņu lente
0