Starptautiskā kontaktu grupa Venecuēlas jautājumā sapulcēsies 7. februārī

© AFP 2023 / Federico ParraПолицейские во время акции протеста против президента Николаса Мадуро в в Каракасе, Венесуэла
Полицейские во время акции протеста против президента Николаса Мадуро в в Каракасе, Венесуэла - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps informējis, ka nav piekritis tikties ar Venecuēlas prezidentu, bet kareivju nosūtīšanu uz Venecuēlu uzskata par "vienu no variantiem".

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Starptautiskās kontaktu grupas tikšanās ministru līmenī Venecuēlas jautājumā notiks 7. februārī Montevideo, svētdien informēja Eiropas Savienības diplomātiskais dienests.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото - Sputnik Latvija
Nikolass Maduro ierosinājis organizēt parlamenta ārkārtas vēlēšanas

"Ceturtdien, 7. februārī Urugvaja un ES kopā organizēs starptautiskās kontaktu grupas Venecuēlas jautājumā pirmo sēdi. Sapulce Montevideo notiks ministru līmenī," – teikts paziņojumā, kas izplatīts ES diplomātiskā dienesta vadītājas Federikas Mogerīni vārdā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Informācija par kontaktu grupas izveidi tika sniegta ceturtdien, 31. janvārī. Plānots, ka tā radīs apstākļus, kuros Venecuēlas iedzīvotāji varēs patstāvīgi izlemt savu nākotni "organizējot brīvas, caurspīdīgas un uzticības vērtas vēlēšanas", kas atbilst visām Konstitūcijas prasībām.

"Kontaktu grupas darbā piedalīsies ES un astoņu tās dalībvalstu (Vācijas, Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Portugāles, Lielbritānijas, Francijas un Zviedrijas), kā arī Latīņamerikas valstu (Bolīvijas, Kostarikas, Urugvajas un Ekvadoras) pārstāvji," – teikts ziņojumā.

Tramps atteicies no tikšanās ar Maduro

ASV prezidents Donalds Tramps pastāstījis, ka Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro lūdzis tikšanos ar viņu, taču tikšanās nenotiks.

"Viņš lūdza tikšanos, taču es atteicos, jo mēs šajā procesā esam tālu aizgājuši," – paziņoja Tramps intervijā telekanālam CBS, atbildot uz jautājumu par iespējamām sarunām.

Donalds Tramps atzīmēja, ka Maduro ierosinājis tikšanos arī pirms dažiem mēnešiem, taču arī tad viņš neesot piekritis, jo "Venecuēlā notika tik daudz briesmīgu lietu".

Tāpat Tramps apstiprināja, ka izvērtē iespēju nosūtīt uz Venecuēlu karavīrus kā "vienu no variantiem", taču atteicās sniegt detalizētāku informāciju.

Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija
Eiropas Parlaments "gāzis" Venecuēlas likumīgo prezidentu

Atgādināsim, ka 21. janvārī Venecuēlā sākās masveida protesti pret valsts prezidentu Nikolasu Maduro. Politisko nekārtību laikā opozīcijas līderis Huans Gvaido pasludināja sevi par valsts vadītāja pienākumu izpildītāju "pagaidu valdības" darbības periodā. Armija palika likumīgā prezidenta pusē.

Gandrīz nekavējoties pēc H.Gvaido deklarācijas ASV atzina viņu par valsts "pagaidu prezidentu".

Nikolass Maduro nosauca parlamenta spīkeri par "amerikāņu marioneti" un paziņoja, ka Savienotās valstis cenšas organizēt valsts apvērsumu.

Ziņu lente
0